Data de 25 noiembrie a fost declarată Zi de luptă împotriva violenţei asupra femeilor, încă din 1999, de către Adunarea Generală ONU, astfel că acum ea este sărbătorită şi în România, ca „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”.
La nivel global, aproximativ 6 din 10 femei sunt victime ale violenţei fizice sau sexuale, pe parcursul vieţii. Violenţa împotriva femeilor se manifestă sub mai multe forme: femeile sunt discriminate, hărţuite sexual, traficate în scopul prostituţiei sau al muncii forţate ori a sclaviei. Violenţa împotriva femeilor înseamnă şi folosirea ca pe o marfă a corpului femeii, în producţii publicitare ori pornografice.
La nivel mondial, însă, violenţa domestică este principala cauză a mortalităţii la femeile cu vârste cuprinse între 19 si 44 de ani, înaintea cancerului sau a accidentelor rutiere. În România, una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă.
Orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material, reprezintă un act de violenţă. De asemenea, acesta este un fenomen, o problemă socială şi de sănătate publică, nu doar o problemă a cuplului sau familiei. Victimele violenţei domestice trebuie să ştie că legea e de partea lor şi că actele de violenţă constituie infracţiuni şi sunt pedepsite de Codul penal. Cei abuzaţi pot cere sprijinul Poliţiei, Unităţilor Medicale de Primiri Urgenţe, Serviciilor de Medicină Legală, Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială şi Familiei, precum şi Centrului de zi „Mama şi copilul” din Caransebeş.
Carmen SENCO