Ştrandul din Caransebeş, după un model de la Băile… Felix


Joi, 14 septembrie, a avut loc recepţia parţială a lucrărilor efectuate la Ştrandul Municipal din Caransebeş. Cu acest prilej, primarul Felix Borcean le-a spus celor prezenţi că ideea de a amenaja obiectivul aşa cum arată el acum îi aparţine city-managerului Andrei Ungur, căruia i-a plăcut un model pe care tocmai îl văzuse la Băile Felix, şi care, în cele din urmă, s-a şi materializat.

Mulţumirile noastre se îndreaptă către constructor, firma Dirksen, cu care am avut o colaborare extraordinară, inclusiv la lucrările de renovare a faţadei Colegiului Naţional «Traian Doda» şi, mai recent, la cele efectuate în curtea interioară de la «C.D. Loga», spre Atlas Sport, care a adus la Caransebeş, înaintea terenurilor de sport, acea «jucărie» frumoasă din bazinul mic, spre Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei, spre Luminiţa Verdeş, şefa Serviciului Public «Piaţa Gugulanilor», cea care este una dintre «inimile» oraşului Caransebeş, prin tot ceea ce face nu doar în piaţă, ci oriunde e nevoie de ajutorul ei. Îi mulţumesc, de asemenea, lui Ion Gheorghe Ştefan şi echipei numeroase de la Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare Caransebeş, omul indispensabil pentru orice activitate pe care o desfăşurăm, lucrătoarelor de la Seră pentru frumoasele aranjamente florale, prietenilor care au venit cu idei şi cu care, împreună, am reuşit să realizăm acest proiect”, a spus Felix Borcean.

Primarul a mai precizat că lucrurile nu se vor opri aici, aceasta este doar o fază intermediară, fiind gata doar 60 la sută din amenajări, iar la anul aici vor exista lucruri noi, cum ar fi bazine prevăzute cu ţâşnitori, bazinul mijlociu va fi dotat cu câteva tobogane, care vor face deliciul copiilor, şi nu numai, terenuri de sport pentru baschet, fotbal şi volei pe nisip, plus o zonă de plajă cu umbrele şi şezlonguri.

Ne dorim ca ştrandul din Caransebeş să fie un punct de atracţie pentru toate localităţile din zonă, şi vrem să se vorbească în termeni cât mai frumoşi despre municipiul nostru”, a mai spus edilul, care a precizat că, în toată această perioadă, intrarea este gratuită, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Detaliile tehnice privind lucrările efectuate ni le-a oferit şeful SPIR, Ion Gheorghe Ştefan. Conform declaraţiilor acestuia, a fost făcută compartimentarea bazinului mare, de dimensiuni olimpice, respectiv 50/25 metri şi o adâncime de 2,20 metri, oferind astfel posibilitatea folosirii bazinului şi de persoane care nu ştiu să înoate, acum existând două bazine, unul de 25/15 metri şi 1,20 metri adâncime, şi un altul de 25/25 metri şi 1,60 metri adâncime. Între cele două a fost creată o cameră tehnică de 25 de metri lungime şi 10 metri lăţime, în care vor fi înglobate pompele de recirculare a apei şi sistemele de filtrare.

În această situaţie, nu va mai fi nevoie să schimbăm apa într-un bazin şi să facem numai tratamentul chimic, ci se va face şi tratamentul biologic şi filtrarea biologică prin acest sistem de filtrare, iar apa va fi schimbată probabil o dată la o lună sau de două, trei ori pe vară. Înainte se consuma mult curent, fiindcă bazinul trebuia golit foarte des. Chiar dacă foloseam materiale chimice foculizante sau clor pentru neutralizare, după un timp apa îşi pierdea proprietăţile şi nu mai putea fi întreţinută, trebuind schimbată. În situaţia în care folosim sisteme de filtrare, ele reţin atât particulele biologice, cât şi pe cele mecanice”, a spus Ion Gheorghe Ştefan.

Şeful Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare ne-a informat că s-au mai făcut o serie de modificări la bazinul mic, unde a fost montat un tobogan pentru copii, unul similar urmând să fie instalat şi în bazinul mijlociu, cel cu adâncimea de 1,20 metri.

Pe timp de iarnă, a mai spus Ion Gheorghe Ştefan, mobilierul va fi depozitat într-un spaţiu adecvat, iar bazinele vor fi golite, instalaţia de filtrare şi staţia de pompare a apei nefiind afectate de intemperii.

Cu siguranţă, anul viitor ştrandul se va deschide mai devreme, deja am stabilit cu domnul primar etapele în care vom lucra. În ianuarie ne vom ocupa de dotări tehnice, şi eu cred că prin aprilie vom finaliza amenajarea, ca să putem deschide porţile în jurul datei de 15 mai. Domnul Felix Borcean a mai venit cu o idee, vom vedea dacă ea se poate realiza şi ce presupune asta, e vorba de un sistem de încălzire a apei cu ajutorul panourilor solare, fiindcă avem o suprafaţă mare de teren deschis, pe care o putem utiliza pentru captarea energiei solare, în vederea încălzirii apei”, a mai spus şeful SPIR.

Bogdan NAUM