Sub semnul riscului


În data de 28 februarie a fost sărbătorită Ziua Naţională a Protecţei Civile. Pentru a marca momentul, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a organizat o serie de acţiuni destinate în special copiilor. Printre acestea s-a numărat şi cea intitulată generic ,,Ziua porţilor deschise”, care a avut loc la sediul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa, unde cadrele le-au oferit elevilor lămuriri cu privire la profesia pe care o practică şi le-au prezentat modul de funcţionare a tehnicii din dotare. (Plt. A. Balint)

În fiecare an, la 28 februarie, în România, este sărbătorită Ziua Naţională a Protecţiei Civile. Pentru marcarea a 77 de ani de activitate a Protecţiei civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a organizat o serie de manifestări dedicate cu precădere copiilor.

Din punct de vedere al Protecţiei civile, asigurarea intereselor naţionale se realizează prin aplicarea normelor juridice, a măsurilor şi acţiunilor specifice menite să prevină, să asigure protecţia populaţiei, a bunurilor materiale, valorilor de patrimoniu şi a factorilor de mediu, să contracareze efectele acţiunilor militare, pe cele ale dezastrelor naturale şi tehnologice, să iniţieze şi să desfăşoare urgent măsuri pentru înlăturarea efectelor acestora.

În prezent, se arată în Strategia Naţională de Protecţie Civilă, riscul confruntării militare, pe teritoriul României, rămâne redus. Totuşi, există riscuri non-militare, clasificate în riscuri naturale, tehnologice, biologice, sociale etc. Riscurile naturale cuprind totalitatea fenomenelor naturale periculoase: cutremure, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii, ninsori abundente, furtuni, îngheţ, caniculă şi secetă, iar cele biologice includ epidemiile, epizootiile, contaminarea surselor de apă, invaziile de dăunători. În categoria riscurilor tehnologice intră accidentele tehnologice, avariile majore la reţelele de comunicaţii, prăbuşirile unor clădiri, ruperile de diguri etc. Eşecul serviciilor de utilitate publică, evenimentele publice de amploare sunt evenimente ce formează categoria riscurilor sociale.

Aceste riscuri, în general dificil de prevăzut şi apreciat, pot evolua în ameninţări. Pentru a putea fi pregătiţi, pentru a înţelege ceea ce ni s-ar putea întâmpla în cazul în care un risc se poate manifesta, trebuie să fim informaţi, instruiţi. Viitorul stă sub semnul „riscului”. Generaţiile viitoare trebuie să fie pregătite, trebuie să înveţe să supravieţuiască.

Pregătirea populaţiei pentru a face faţă diferitor riscuri este o activitate importantă a componentei de prevenire a Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. În acest sens, la nivel naţional sunt organizate o serie de acţiuni, campanii de informare şi conştientizare.

„O casă sigură, o viaţă în plus”

Campania „O casă sigură, o viaţă în plus”, demarată încă de anul trecut de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte instruirea copiilor în ceea ce priveşte respectarea regulilor în cazul producerii unui cutremur, precum şi im­plementarea unui compor­tament corect în astfel de situaţii.

Grupul-ţintă al campaniei este format din copii, pentru că, odată educaţi şi informaţi la vârste fragede, există garanţia că la maturitate aceştia vor avea un comportament preventiv, că vor deveni maturi responsabili.

Prin această campanie se pune accent şi pe copiii ai căror părinţi au emigrat, în căutarea unui loc de muncă, lăsându-i pe cei mici în grija bunicilor sau a altor persoane vârstnice, care nu reuşesc să le asigure o educaţie corespunzătoare.

Astfel, la începutul săptămânii trecute, în cadrul unei acţiuni organizate la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, a fost lansată, la nivelul judeţului nostru, campania „O casă sigură, o viaţă în plus – Proiectul 2 – CUTREMURUL”. Au fost prezenţi aproximativ o sută de elevi şi cadre didactice de la şcoli cu clasele I-VIII din municipiul Reşiţa. Acestora li s-au prezentat, de către personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin, atât obiectivele campaniei, cât şi o serie de informaţii, cu caracter general, cu privire la măsurile ce trebuie luate de fiecare individ în caz de cutremur. Până la sfârşitul anului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin, prin Compartimentul Pregătirea Populaţiei, va desfăşura o serie de acţiuni de educare preventivă în şcoli şi grădiniţe din mediul urban, dar şi din cel rural.

Ziua Porţilor Deschise”

Pornind de la faptul că viitorul nostru sunt tocmai copiii, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” primesc cu drag vizitele grupurilor de elevi. Aşa s-a întâmplat şi cu ocazia acţiunii intitulate „Ziua Porţilor Deschise”, organizată la sediul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa, când poarta unităţii a fost deschisă de numeroase grupuri de copii şi elevi de la grădiniţe, şcoli şi licee din municipiul de pe Bârzava.

Pompierii militari au stat la dispoziţia copiilor veniţi în vizită, pentru a le oferi lămuriri cu privire la profesia pe care o practică, dar şi pentru a le prezenta modul de funcţionare a tehnicii din dotare. Astfel, oaspeţilor le-a fost prezentată, pe rând, tehnica de intervenţie, pornind de la maşina utilată pentru a interveni în acţiunile de descarcerare, la autoscara mecanică şi autospecialele cu apă şi spumă, menite să intervină la stingerea incendiilor. Gazdele, pompierii Detaşamentului Reşiţa, nu au uitat să le spună copiilor că este foarte important să fie cuminţi şi să nu se joace cu focul.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin este o instituţie cu deschidere spre oameni şi nevoile lor, dar şi pregătită să intervină, în orice moment, în sprijinul comunităţii. Vizitele copiilor transformă zilele mohorâte în zile de sărbătoare…

Pagină realizată de plt. Anca BALINT