Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul Misionar și de Activități cu Tineretul, organizează și în acest an două tipuri de tabere educaționale pentru comunitățile rurale și urbane din județul nostru. Este vorba despre ,,Tabăra din Inima Satului” (TDIS) și ,,Tabăra din Inima Familiei” (TDIF), în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”, aflat la cea de-a patra ediție.
Tabăra din Inima Satului este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județ. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere, cu durata fixă de 5 zile, amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. Și în acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei.
Partenerii locali sunt parohiile, școlile și autoritățile publice locale din localitățile unde se dorește organizarea proiectului.
În acest an, dintre comunitățile locale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, pentru implementarea proiectului, a fost aleasă comuna Băuțar.
Săptămâna trecută, la Primăria comunei a avut loc o întâlnire informală între coordonatorii proiectului, pr. Mihai-Cătălin Ciucur și Anita Radics – președinte al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, respectiv autorități locale reprezentate de Romeo Răduță, primarul comunei Băuțar, Iliuța Mihăiloni, consilier al primarului, Gheorghe-Ghidel Tuștean, viceprimar, Cristiana Bugar, secretar, Petru-Tudor Stăncioni, președintele Composesoratului Locuitorilor din Băuțarul de Sus, Elena Domnița Cîrcu, director al Școlii Gimnaziale Băuțar, și preoți ai celor trei parohii din comună – pr. Adrian Socaci de la Parohia Bucova, pr. prof. dr. Vidu-Marius Vasiloni de la Parohia Băuțarul Superior, pr. Trandafir Silvășan de la Parohia Băuțarul Inferior și pr. Romulus Frîncu. S-au stabilit cu acest prilej detaliile tehnice și organizatorice ce țin de buna desfășurare a activităților în cele șase luni de derulare a proiectului.
TDIS a devenit deja un brand educațional în Caraș-Severin, având în vedere impactul deosebit al proiectului din anii anteriori. Principalii beneficiari ai programului sunt comunitățile locale în ansamblu, deoarece un astfel de proiect aduce numeroase avantaje copiilor și familiilor lor din comunitățile partenere. Pe lângă cele cinci zile de activități educative, cultural-artistice și duhovnicești care se vor desfășura în comunitățile gazdă, experiența anilor anteriori ne-a arătat că se creează premise favorabile de constituire a unor nuclee de copii și tineri în respectivele comunități, care se concretizează în centre de tineret sau de voluntariat. De asemenea, implicarea tuturor factorilor relevanți din comunitate – Biserică, școală, autorități locale, familii și alte entități locale – creează premisele unor parteneriate de lungă durată în folosul direct al copiilor și tinerilor noștri. Nu în ultimul rând, costurile de organizare a acestor programe sunt foarte mici comparativ cu beneficiile pe termen scurt, mediu și lung; practic, comunitățile locale sunt sprijinite să investească în educația și dezvoltarea propriilor copii și tineri, în cadrul unei strategii pe termen lung, care își dorește crearea de oportunități de învățare și voluntariat pentru tineri la nivelul fiecărei localități implicate în proiect.
Desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul „Împreună pentru copiii noștri” își propune să ajungă în minimum 12 comunități locale din județ, atât sate, cât și orașe.
Taberele și celelalte activități din cadrul proiectului se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin.
Romulus FRÎNCU