–După liturghia de duminică, credincioşii participă la ceremonialul „miruirii”. Te-ai întrebat vreodată ce taină ascunde acest moment al slujbei ortodoxe şi ce binefaceri îţi poate aduce?
– Ai simţit vreodată cum te cuprinde liniştea de fiecare dată după ce preotul te-a miruit? Prin uleiul sfinţit primeşti harul Sfântului Duh, cel care luminează mintea, care îţi dă putere să faci fapte bune şi care te întăreşte în credinţă. Se spune că nu este bine să te speli imediat după ce te-ai întors de la biserică. Mirosul specific al mirului te însoţeşte toată ziua şi-ţi aduce aminte de învăţăturile creştine. Ceea ce poate nu ştiai este că miruirea, sau ungerea cu ulei sfinţit, se face şi la alte slujbe decât la cea de duminică. Ea este parte importantă din ritualul Botezului, din Slujba Maslului (pentru cei bolnavi), la Utrenie (Slujba de dimineaţă) şi Vecernie (Slujba de seară).
– De unde vine practica mirungerii?
– Mirungerea a rămas în Biserica Ortodoxă din vremea când oamenii se converteau la credinţa ortodoxă, prin botez. De aceea, şi astăzi copiii sunt miruiţi la Slujba Botezului. Prin acest ritual, micuţii devin creştini adevăraţi. Acesta este semnul văzut al împărtăşirii lui din darurile Sfântului Duh. Totuşi, miruirea nu se face în toate bisericile ortodoxe. În Grecia, de exemplu, credincioşii nu sunt unşi cu mir sfinţit, ci primesc de la preot doar anafură. Chiar la noi în ţară, miruirea nu se practică în toate regiunile, ci doar în mod special în Muntenia şi în Moldova. În Ardeal, practica mirului lipseşte.
– Sfinţeşte inima.
– Atunci când nu poţi ajunge la biserică din cauza unei boli care te ţintuieşte la pat, poţi să te ungi cu ulei sfinţit. Astfel, vei primi ajutorul Domnului şi, dacă ai credinţă în puterea mirului, este posibil să te însănătoşeşti curând. În funcţie de locul în care te ungi, mirul te ajută să învingi diferite boli. Dacă îl duci la frunte, îţi va sfinţi gândul, la piept, va domoli dorinţele şi va sfinţi inima, la ochi, urechi sau la gură – va sfinţi simţurile, la mâini şi la picioare îţi va da ajutor să duci la bun sfârşit treburile de peste zi şi te va întări sufleteşte.
Maslul vindecător
– Pentru cei bolnavi se face o slujbă specială, Slujba de Maslu. Mirul are puterea de a le curăţi sufletul şi de a le diminua durerile. În timpul mirungerii, preotul rosteşte: „Pecetea darului Sfântului Duh” sau „Ajutor de la Domnul, Cel ce a făcut cerul şi pământul” şi unge cu mir fruntea, mâinile şi picioarele celui bolnav.
Cristina Aglaiţa TISTU