Tânăra Casă de Ajutor Reciproc a Pensionarilor are peste 2.400 de membri


Înfiinţată în 1972, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Caransebeş numără acum peste 2.450 de membri activi, plătitori de cotizaţii. Conform preşedintelui CARP, Paraschiva Radu, pensionarii achită lunar două cotizaţii: una dintre ele reprezintă 1 la sută din valoarea pensiei, sumă corespunzătoare fondului fiecăruia dintre ei, iar cea de-a doua cotizaţie, în sumă de 3 lei, reprezintă ajutorul în caz de deces. „În cazul în care unul dintre membrii noştri decedează, noi restituim familiei întregul fond, iar ajutorul de deces se stabileşte în funcţie de vechime. Cu cât vechimea este mai mare, cu atât creşte şi ajutorul financiar. Spre exemplu, cel mai vechi membru al nostru, dna Elvira, care are acum 97 de ani, în caz de deces ajutorul de înmormântare ajunge la 3.000 de lei. Obişnuim ca în fiecare an, la 1 octombrie, cu ocazia Zilei Persoanelor Vârstnice, să mergem la ea acasă, să o vizităm şi să îi oferim o sumă modică de bani”, a mai spus Paraschiva Radu.

Pentru a deveni membru CARP, un pensionar trebuie să achite la înscriere o taxă de 1 la sută din pensie şi 2 lei pentru taxa de ajutor de deces, iar în cazul în care acesta doreşte să facă un împrumut, i se reţin din suma solicitată fondul de împrumut şi dobânda aferentă, care variază între 8 şi 10 procente din sumă. „La împrumuturile mai mici, dobânda este de 8 procente, iar la cele mai mari este de 10 la sută. Suma maximă acordată de noi este de patru ori mai mare decât fondul de cotizaţie. Mulţi dintre membrii noştri au solicitat împrumuturi pentru izolarea apartamentelor, pentru că din pensii n-au cum să achite costurile. De asemenea, e bine de ştiut că împrumuturile se dau pe termen de până la un an, în funcţie de posibilitatea fiecăruia de a rambursa suma. În cazul în care există restanţe, putem merge până la poprirea pensiilor. Noi suntem afiliaţi la Federaţia Naţională «Omenia», care a semnat contracte cu Casele de Pensii tocmai pentru a veni în sprijinul nostru, pentru a ne recupera restanţele”, a mai adăugat Paraschiva Radu.

În ultimii 15 ani, se organizează şi alte activităţi menite să scoată pensionarii din monotonia de zi cu zi. Asfel, în luna ianuarie are loc „Revelionul pensionarilor”, în luna martie se organizează petreceri dedicate zilei de 8 martie, iar în octombrie, balurile sunt destinate sărbătoririi Zilei Persoanelor Vârstnice. La toate, Primăria Caransebeş le pune la dispoziţie Cantina şi le asigură muzica. Pe lângă toate acestea, CARP Caransebeş organizează excursii de o zi la mănăstirile din judeţ şi din afara acestuia.

Pe lângă CARP Caransebeş a fost afiliat şi Clubul Pensionarilor, care funcţionează în patru încăperi din clădirea aflată pe Strada Ardealului. Cu toate că imobilul a fost pus la dispoziţia pensionarilor în mod gratuit de către Primăria Caransebeş, clădirea nu acoperă întreg spaţiul necesar derulării tuturor activităţilor. Conducerea CARP intenţionează să achiziţioneze un imobil mai mare, care să le asigure pensionarilor şi un spaţiu de aşteptare, dotat cu scaune confortabile şi un televizor. „Dacă am avea o clădire mai mare, am dori să amenajăm un cabinet de masaj pentru membrii noştri şi să le aducem un frizer. De asemenea, am vrea să luăm legătura cu un medic internist pensionar, care să accepte să le ofere anumite consultaţii contra unor sume modice, diferenţa urmând să fie achitată de noi”, ne-a mai spus Paraschiva Radu.

Carmen SENCO