Târg de poveste în țara de basm a gugulanilor


Centrul Civic al capitalei Ţării Gugulanilor este deosebit de animat în această perioadă, fiind asaltat de mii de gugulani şi turişti veniţi să vadă „Târgul de Crăciun” deschis aici. În cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului, doritorii au ocazia să achiziţioneze cadouri pentru cei dragi, dintr-o gamă diversificată de produse specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru” au pus la dispoziţia micilor comercianţi şi producători 20 de căsuţe din lemn, acestea fiind situate pe strada Mitropolit Nicolae Corneanu, sub o perdea de lumini ornamentale. Aici se găsesc spre vânzare, în cadrul unor oferte speciale, articole unicat, ornamente de Crăciun, articole vestimentare şi de încălţăminte, bijuterii, jucării, obiecte de artizanat, ceramică pictată, coroniţe din crenguţe de brad, sau produse alimentare ecologice precum preparate tradiţionale din carne de porc, brânzeturi, dulciuri, cozonaci, turtă dulce, ciocolată de casă, clătite şi gogoşi cu sirop şi dulceaţă.

Mai mult, mirosul de mici la grătar şi de vin fiert cu mirodenii îmbie caransebeşenii să se oprească la o gustare. Preţul unui mic este 3 lei, iar costul unui pahar de vin fiert, 5 lei.

„Am fost şi anul trecut aici, suntem din judeţul Hunedoara. Pe lângă celebrii Mici de Deva şi alte preparate la grătar, am mai adus spre vânzare produse culinare tradiţionale ecologice din carne de porc. Suntem mulţumiţi de vânzări!”, a declarat un comerciant venit la Caransebeş din municipiul Deva.

Şi alţi comercianţi din cadrul târgului au, de asemenea, vânzări importante. Este vorba despre cele două căsuţe unde se prepară „Kurtos Kalacs”. Preţul unui astfel de cozonac este de 5 sau 10 lei, în funcţie de gramaj.

„Am venit la târg cu articole vestimentare şi cu obiecte de ceramică autentice. Am moştenit arta olăritului, avem o tradiţie în familie pentru aceasta. Sper să aprecieze şi caransebeşenii produsele noastre”, a menţionat un comerciant din judeţul Harghita.

„Târgul de Crăciun” este o manifestare tradiţională pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă în municipiul de pe Timiş şi Sebeş şi se derulează până la începutul anului viitor.

Să mai spunem că patinoarul din Parcul „General Ioan Drăgălina” şi iluminatul ornamental stradal, precum şi decoraţiunile monumentelor, faţadelor clădirilor istorice şi principalelor instituţii publice reprezintă alte atracţii specifice acestui sezon.

Vasi POPESCU