Te aves bahtalo, Caransebeş! 1


Etnicii romi din zona capitalei Ţării Gugulanilor au petrecut aşa cum se cuvine de ziua lor, marcată sâmbătă, 9 aprilie, prin cântec, joc şi voie-bună. Ziua Internaţională a Romilor a înregistrat în urbea de pe Timiş şi Sebeş o serie de acţiuni culturale derulate în Parcul Teiuş.

Activităţile s-au desfăşurat în organizarea Primăriei municipiului Caransebeş, Casei de Cultură „George Suru” şi Asociaţiei de Cultură şi Educaţie de Dezvoltare a Romilor.

Sărbătoarea minorităţii etnice a debutat într-un cadru festiv, prin cuvântul de deschidere şi mesajul aniversar adresate participanţilor de primarul Marcel Vela.

Ulterior, la scena de spectacole din zona de agrement Teiuş au avut loc reprezentaţii de cântece şi dansuri populare bănăţene şi ţigăneşti, susţinute de Ansamblurile „Armenişana” – coregraf Mitru Dragomir, „Junii Gugulani” – coregrafi Adela şi Adrian Jurchescu, şi „Romales” – coregraf Iancu Lepa. De asemenea, au încântat publicul din urbea de pe Timiş şi Sebeş orchestra condusă de Toni Rada, soliştii Nicolae Cârpaci, Laurenţiu Savu, Marcela Rada şi Mihai Vasile, precum şi alţi invitaţi-surpriză. Din programul manifestării nu au lipsit nici concursurile, cei mai buni dintre dansatori fiind premiaţi.

Tot cu acest prilej, aniversaţii zilei au primit din partea organizatorilor preparate la grătar, dar şi câte o porţie de gulaş la ceaun.

La orele serii, etnicii romi au continuat petrecerea şi au dansat „ca la uşa cortului”, aprinzând chiar şi un foc sacru de şatră.

Ideea Zilei Internaționale a Romilor a luat naştere la Londra, în 1971, când a avut loc prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită „Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.  Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Djelem, Djelem” („Mergeam, Mergeam”), din cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din anul 1967. Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Acesta are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea Nr. 66/2006, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, eveniment cultural menit să promoveze intercunoaşterea şi multiculturalitatea între cetăţenii români de etnie romă şi populaţia majoritară. Scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua dedicată memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind pe Bătrânul Continent, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană. Statistic, în judeţul Caraş-Severin sunt 7.272 de romi, dintre care 3.096 locuiesc în mediul urban şi 4.176 în mediul rural.

Vasi POPESCU


Un gând despre “Te aves bahtalo, Caransebeş!

Comentariile sunt închise.