În perioada 25-29 iunie, Caransebeşul a găzduit o întâlnire internaţională la care au participat aproximativ 40 de tineri şi copii de la Asociaţia „Ajutorul copiilor pentru viaţă” şi din Parohia Romano-Catolică Sfântul Sebastian din Michelstadt, Germania.
Prin această întâlnire, copiii şi tinerii din Caransebeş şi-au propus să le arate oaspeţilor din Germania locul unde locuiesc şi trăiesc, şi, în cadrul unui workshop comun, s-au implicat pentru protecţia mediului şi pentru natură. De asemenea, gazdele le-au arătat copiilor şi tinerilor din străinătate oraşul, cu istoria lui, cu tradiţia şi stilul de viaţă de aici. Pe lângă evenimentele care au avut loc în Caransebeş, organizatorii au programat şi excursii în împrejurimile municipiului.
Punctele-cheie ale întâlnirii au fost proiecte în diferite domenii: Ecologie – Împreună pentru Caransebeș; Demografie – Viaţa în Munţii Semenic şi împrejurimi; Istorie – Drumul romanilor în Germania şi România; Social – Cunoaşterea traiului din Caransebeș.
La mijlocul săptămânii trecute, grupul a fost primit de primarul Felix Borcean în Aula „1 Decembrie 1918”.
După ce le-a urat bun-venit tinerilor şi organizatorilor, edilul le-a făcut celor prezenţi o scurtă prezentare a clădirii Primăriei, o clădire istorică, proiectată pe vremea în care Caransebeşul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, de acelaşi arhitect care a conceput şi clădirea Primăriei din Viena.
„Cu speranţa că aţi petrecut clipe plăcute în Caransebeş, noi vă mulţumim pentru strădania voastră, pentru gestul frumos de a întreprinde aceste acţiuni la care aţi participat, de a da un exemplu generaţiei mai vârstnice prin ceea ce aţi făcut, pentru a încerca să schimbăm lucrurile în bine şi să ne comportăm cât mai civilizat, şi mă gândesc acum la acea acţiune în care aţi făcut curăţenie în zona Teiuş. Vă felicit pentru că aţi adus prospeţime şi prietenie la Caransebeş!”, a spus primarul municipiului, după care a înmânat diplome care atestă participarea la acest eveniment, atât tinerilor, cât şi însoţitorilor acestora, precum şi organizatorilor.
„Ne bucurăm că avem posibilitatea să fim aici, precum şi pentru diplomele pe care ni le-aţi acordat. Când am intrat în Caransebeş, am văzut un panou pe care scria că oraşul dv. caută investitori. Noi nu-i putem aduce, dar am adus entuziasmul acestor copii şi tineri, prietenia care s-a legat între ei şi o bună înţelegere între noi, pentru că, momentan, în Europa există o altă imagine. De asemenea, un lucru deosebit îl consider vizita pe care am făcut-o la mânăstire, şi am constatat că în România credinţa este mai puternică decât la noi, în Germania”, le-a spus celor prezenţi şi preotul Michael Ritzert, care i-a oferit edilului caransebeşean un tablou cu principalele obiective turistice ale oraşului Michelstadt.
La manifestare a participat şi diaconul Volkmar Raabe, conducătorul delegaţiei germane, cel care, acum câţiva ani, a mai fost în municipiu, în cadrul proiectului intitulat „72 de ore pentru Caransebeş”, cu acel prilej fiind reabilitată curtea Grădiniţei P.N. 5. „Am venit pentru a doua oară la dumneavoastră pentru că, de data aceasta, am dorit să cunoaştem cât mai multe aspecte, cât mai multe faţete ale României, prin această acţiune întărind relaţiile de prietenie dintre noi. Cu tinerii suntem aici pentru a doua oară, dar venim pentru a şaptesprezecea oară cu ajutoare pentru serviciul de îngrijire la domiciliu a bolnavilor şi bătrânilor. În Germania colectăm articolele necesare, respectiv perfuzii, pansamente sau injecţii, şi, din noiembrie 2011, venim cu ele la dumneavoastră, în România, care este a doua mea casă”, a spus Volkmar Raabe.
Proiectul a fost iniţiat şi susţinut de Parohia Romano-Catolică Sfântul Sebastian din Michelstadt, de Asociaţia „Ajutorul copiilor pentru viaţă” şi de Congregaţia Surorilor Franciscane.
Mădălina DOMAN