Şi Ioan Alexandrescu este unul dintre tinerii solişti care a reuşit să intre în rândurile noului Ansamblu „Doina Banatului”. El vine dintr-o zonă a Banatului Montan, din satul Vârciorova, comuna Bolvaşniţa, una cu vechi şi actuale tradiţii în ceea ce priveşte folclorul autentic bănăţean.
Ioan s-a născut în data de 28 iunie 1992. Clasele primare le-a urmat în localitatea în care s-a născut, Vârciorova. Primul contact cu muzica populară l-a avut de mic copil, la doar 8 anişori, când a urcat pe scena Căminului cultural din localitate, fiind acompaniat de un consătean, cu acordeonul. La înfiinţarea Ansamblului „Florile Semenicului”, compus din tineri din Vârciorova şi Bolvaşniţa, sub îndrumarea a doi înzestraţi coregrafi, Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, la numai 12 ani, Ioan făcea parte din această formație artistică, în dublă postură, de dansator şi de solist vocal. Cu acest ansamblu a avut mai multe spectacole şi turnee, atât în Banat, cât şi în ţară. Cel mai important a fost Festivalul „Callatis” de la Mamaia, unde a obţinut premiul I.
La „Florile Semenicului” s-a perfecţionat şi a prins dragostea şi gustul pentru muzica populară autentică. A urmat Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, specialitatea Canto şi Studii Teoretice, continuând să participe de unul singur la diferite concursuri, printre care „Vocea Populară”, de la TVR 3, unde, deşi s-a prezentat bine, fiind felicitat de specialişti şi chiar de colegii din concurs, nu a obținut decât Diploma de participare. Nu s-a descurajat, a continuat să cânte şi a participat în continuare la Festivalurile-concurs „Nana Florea” la Armeniş, „Mariana Drăghicescu” – Timişoara şi Bogâltin, „Luţă Ioviţă” la Caransebeş, „Topul Mărţişorului” – Timişoara, „Iancu Laurenţiu” – Caransebeş, unde a obținut diferite premii.
Ioan este un tânăr foarte modest şi cu mult bun-simţ. Darul de a cânta l-a moştenit de la tatăl său, care şi el, de mic copil, a cântat, iar după 1990 a făcut parte din Ansamblul „Doina Banatului”, timp de un an, fiind nevoit să se retragă, deoarece nu a avut ajutoare acasă, la sat, la munca câmpului şi la creşterea animalelor. Acum, Ioan îi este sprijin, atunci când are timp liber, atât la câmp, cât şi la păstorit oile, pe munte.
Doi specialişti şi realizatori TV, Ioan Olteanu şi Mircea Cârţişorean, de cum l-au văzut şi ascultat pe tânărul nostru, l-au invitat la mai multe spectacole şi înregistrări pentru televiziune, la „Hora TV”, „Inedit TV”, „Etno TV”, „Favorit TV”, „Agro TV”, „Naşul TV”, „TVR Timişoara”, „TV Vest” Regional Arad, „Banat TV”, spectacole la Timişoara, Lugoj, Făget, Sibiu etc.
În prezent, în paralel cu activitatea de solist profesionist la „Doina Banatului”, Ioan Alexandrescu studiază Canto popular la Şcoala de Arte Populare din Timişoara, alături de profesoara Raluca Stanca.
În spectacolele prezentate până acum de „Doina Banatului”, el s-a bucurat de succes în fața publicului spectator, fiind aplaudat pentru calităţile sale vocale. Din generaţia tânără de soliști vocali, lui Ioan i se prevede un viitor bun, fiind unul dintre tinerii care urmează să asigure continuitatea soliștilor de excepție ai ansamblului, atuurile sale fiind autenticitatea şi calităţile vocii sale.
Ştefan ISAC