Toamna asta, şcolile şi-au numărat bobocii pe coridoare


Chiar dacă clopoţelul nu a sunat în adevăratul sens al cuvântului, luni, 15 septembrie, porţile şcolilor s-au deschis şi elevii, începând cu cei de la clasa pregătitoare şi terminând cu cei din ultimul an de liceu, au fost prezenţi la ceremonia de deschidere a anului şcolar 2014-2015.

Din cauza ploii care a căzut neîntrerupt în ultimele ore, la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş festivitatea s-a ţinut pe coridorul instituţiei de învăţământ. După un scurt serviciu religios oficiat de reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, a vorbit celor prezenţi – elevi, cadre didactice şi părinţi – directorul Colegiului Pedagogic, Gabriela Pfeiffer. „Trăgând linie şi făcând socoteala, anul şcolar 2013-2014 ne-a adus numeroase satisfacţii. Elevii noştri au obţinut rezultate bune şi foarte bune la Examenele naţionale, au obţinut rezultate deosebite la Olimpiadele naţionale, şi, datorită acestor rezultate excepţionale ale copiilor noştri, ale dascălilor, datorită şi proiectelor europene, naţionale şi internaţionale, care s-au derulat şi se mai derulează încă în şcoala noastră, datorită atestării documentare de peste 150 de ani de învăţământ pedagogic în această unitate, Ministerul Educaţiei Naţionale ne-a acordat, începând cu data de 1 septembrie 2014, titlul de Colegiul Naţional «C.D. Loga». Este o onoare şi o mândrie pentru noi, dar acest lucru ne obligă, în acelaşi timp, să obţinem rezultate la fel de bune, poate chiar mai bune, în anii care vor veni”.

În discursul său, primarul municipiului, Marcel Vela, a vorbit despre tradiţia acestei prestigioase unităţi caransebeşene de învăţământ, ale cărei merite au fost recunoscute prin acordarea titulaturii de Colegiu Naţional. „Acest liceu, precum şi spiritul de a învăţa, atât la Caransebeş, cât şi pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, dăinuie, aşa cum scrie pe plăcuţa aşezată în şcoală, de 432 de ani, din 1582 fiind atestat faptul că la Caransebeş exista o şcoală de dascăli. Suntem cu toţii – administraţie locală, elevi, dascăli, părinţi – obligaţi de înaintaşii noştri să ducem tradiţia acestei şcoli mai departe. În 4 septembrie, am reuşit ca, pe fonduri europene, să accesăm un proiect important pentru această unitate de învăţământ – Campusul preuniversitar, un proiect de anvergură, în sumă de 18 milioane de lei. Iar după 14 luni de la începerea lucrărilor, acest liceu va fi cel mai modern din întregul Banat”, a spus edilul municipiului Caransebeş.

Aglomeraţie mare a fost şi pe coridoarele Colegiului Naţional „Traian Doda”, unde, în cuvântul de deschidere, directorul Felix Borcean a vorbit despre transformările suferite de clădirile unităţii de învăţământ, intrate într-un amplu proces de modernizare. „Un alt aspect de care suntem mândri este faptul că, de anul acesta, am devenit Colegiu Naţional. Acest lucru a fost posibil datorită generaţiilor şi generaţiilor de profesori şi de elevi care au trecut prin această şcoală, rezultatelor deosebite obţinute în cei 100 de ani care au trecut de la înfiinţarea liceului. Aş menţiona că acordarea titulaturilor de Colegiu Naţional celor două instituţii de învăţământ din Caransebeş se datorează implicării şi demersurilor fostului inspector şcolar general Paul Şuşoi, precum şi grupului de profesori care a întocmit documentaţia necesară în acest sens”.

Felix Borcean a mai adăugat că împlinirea unui secol de la prima activitate şcolară care a avut loc în acest liceu va fi marcată cel mai probabil după terminarea procesului de renovare a clădirilor, în cursul acţiunii intitulate „Săptămâna altfel”.

Prezent, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, şi la această festivitate, primarul Marcel Vela a spus că municipalitatea şi-a onorat promisiunea făcută anul trecut, în 15 septembrie, aceea de a da o nouă înfăţişare Colegiului Naţional „Traian Doda”. „Sunt absolvent al acestui liceu şi trebuie să vă spun că, la ora 9, fiind la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional «C.D. Loga», am avut deja emoţii la gândul că voi intra în liceul meu de suflet, în care m-am format – Liceul «Traian Doda». Aici mă simt acasă şi, de fiecare dată când vin aici, simt emoţiile pe care le aveţi şi voi înainte de o oră cu un profesor exigent, înainte de o lucrare de control sau de o teză. Şi să ştiţi că, atunci când părinţii voştri v-au îndrumat spre această unitate de învăţământ, au ştiut că la «Traian Doda», înainte de a se face şcoală, se formează caractere. La acest liceu există un spirit pe care, de-a lungul anilor, cadrele didactice l-au insuflat tuturor absolvenţilor. Spiritul Liceului «Traian Doda» este peste tot, în toate clasele, pe toate coridoarele, în amfiteatru, în laboratoare…”.

Marcel Vela i-a asigurat pe cei prezenţi că aici se vor continua lucrările, astfel încât centenarul şcolii să fie sărbătorit aşa cum se cuvine.

La festivitate au mai participat şi alţi absolvenţi ai acestei unităţi de învăţământ – Nicolae Borcean, city-managerul municipiului, Gheorghe Hogea, directorul Societăţii „Gugulania” şi fost secretar de Stat, Ionuţ Olariu, comandantul Poliţiei Caransebeş, precum şi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ.

Sonia BERGER