În această toamnă, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a derulat un program de cercetare şi conservare primară în Situl arheologic de la Zăvoi, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Banatul de Munte. Săpăturile, a spus dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului, au fost începute în cursul acestui an, fondurile fiind puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, astfel încât s-a reuşit continuarea activităţilor iniţiate la Zăvoi încă din anul 2009.
„Săpăturile efectuate anul acesta au scos la iveală lucruri deosebite şi ne-au adus certitudinea că această vilă romană a fost construită în timpul primului guvernator al Daciei Romane. Este vorba despre cărămizile care au fost descoperite şi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în momentul în care s-a ridicat capitala Daciei Romane. Aceste cărămizi vin să certifice faptul că această construcţie este datată în timpul Împăratului Traian. Construcţia există în lumea romană până în timpul Împăratului Hadrian, respectiv până la monedele pe care le-am descoperit, din anul 126”, ne-a informat directorul Muzeului caransebeşean, Adrian Ardeţ.
Pentru acest an, conducerea instituţiei şi-a propus cercetarea prealabilă şi punerea în valoare, respectiv conservarea primară a zidăriei deschise şi aflate la suprafaţă, deoarece acest monument trebuie protejat de intemperii. În doar două săptămâni, datorită timpului favorabil, angajaţii Muzeului au lucrat din plin, astfel încât iarna să nu-i surprindă pe arheologi cu monumentele dezvelite şi neprotejate. Adrian Ardeţ a mai spus că, pe viitor, se doreşte punerea în valoare a acestui sit arheologic din punct de vedere turistic, în acest sens pe şoseaua care face legătura între Caransebeş şi Haţeg fiind montate panouri de identificare a sitului, urmând ca, în viitorul apropiat, perimetrul care adăposteşte această construcţie deosebit de importantă să fie îngrădit.
Bianca METEŞ