Traian Jurchela, un cântăreţ autentic, complet şi natural


Traian Jurchela s-a născut la 5 august 1949, în satul Ilidia, comuna Ciclova Română, într-o familie cu îndeletniciri tradiţionale, agro-pastorale. După şcoala primară urmată în satul natal, a absolvit cursurile unei şcoli profesionale în Reşiţa şi Liceul de Matematică-Fizică „General Dragalina” din Oraviţa. Domeniul artei populare l-a fermecat şi l-a atras din ce în ce mai mult, astfel încât dragostea pentru folclorul local bănăţean l-a determinat să cânte muzică populară şi să se preocupe de culegerea unor melodii şi texte din comuna natală şi localităţile învecinate.

În anul 1971 a debutat ca solist vocal de muzică populară la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Oraviţa, unde 34 de ani a fost referent, şi din 1972 a început colaborarea la fel de fructuoasă, ca solist al Ansamblului Folcloric „Semenicul”, la început la Caransebeş, apoi la Reşiţa.

Prezent la marile festivaluri de folclor din ţară, încă de la începutul carierei sale a cucerit importante distincţii care au confirmat talentul şi calităţile sale artistice: Trofeul Concursului „Floarea din Grădină” în anul 1975, cu nota 10 pe linie din partea juriului şi felicitări adresate de Emilia Comişel, etnomuzicolog, preşedintele juriului, Premiul special al juriului la Festivalul şi Concursul „Maria Tănase” de la Craiova, tot în 1975, Premiul I la Festivalul „Aurelia Fătu Răduţu”, în 1977, şi Premiul II şi titlul de Laureat al Festivalului „Steaua Litoralului”, în 1978, premii la Festivalul de la Costeşti şi la Concursul „Ion Sotelecan” din Borşa, județul Cluj.

Primele înregistrări le-a realizat în 1976, la Radio Timişoara, în sala Liceului de Muzică „Ion Vidu”, cu Ansamblul profesionist „Banatul”. Au urmat imprimări la Radio Bucureşti în 1976-1977, 1981 şi 1987, cu Orchestra de Muzică Populară dirijată de George Vancu, şi înregistrări la Casa de discuri Electrecord în anii 1979, 1983, 1987 şi 2000. La Televiziunea Română a debutat într-o emisiune realizată de Theodora Popescu. Cu Ansamblul ,,Semenicul” din Reşiţa a efectuat turnee peste hotare în Elveţia, Bulgaria, Turcia, Anglia, Scoţia, Franţa, Danemarca, Suedia, Norvegia, Libia, Ungaria, Austria, Italia, Grecia, Malta, San Marino şi în multe rânduri în SUA, la invitaţia comunităţii româneşti de acolo. În anul 1992 a participat în calitate de solist la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, inclusiv la ediţia jubiliară de 40 de ani. Între 2001 și 2009 a fost prezent la cinci ediţii ale Festivalului de romanţe „Crizantema de Argint” de la Chişinău, Republica Moldova. În perioada 2004-2006 a imprimat melodii pentru două albume de muzică populară şi unul de romanţe cu Orchestra Radio Novisad, Serbia. Din totalul albumelor sale Electrecord, şase sunt personale, iar două, colective, alături de alţi interpreţi. Traian Jurchela a colaborat cu toate ansamblurile şi orchestele profesioniste din România şi Republica Moldova.

Cu glasul său baritonal plin, frumos timbrat, a evidenţiat dorul şi dragostea tinerească, valoarea cântecelor lente, ornamentate, preferate în zona Oraviţei, a localităţilor de la poalele Munţilor Aninei, dar şi varietatea cântecelor cărăşene pe ritmuri de horă, brâu, ardeleană şi „de doi”. Traian a fost solicitat să colaboreze cu Ansamblul „Doina Banatului” şi înainte de 1989 şi după, dând calitate acestei formații. El continuă să cânte acompaniat de numeroase orchestre din Banat şi din întreaga ţară, fiind cunoscut şi admirat pentru ţinuta lui scenică, pentru frumosul port popular, pentru vibranta emoţie transmisă tuturor spectacolelor în timpul interpretării unor cântece şi doine în care oamenii îşi regăsesc tinereţea, dragostea, viaţa cu dorurile şi învăţămintele ei. În acest sens, enumerăm câteva titluri de succes ale sale: „Cât îi Caraşul de mare”, „Mândră chică galbenă”, „De-aş trăi ca frunza-n nuc”, „Omul bun şi pomul copt”, „La fântâna părăsită”, „Săracă lume de piatră”, „Dragostea nu-i fie cum”, „Tinerel mă însurai”, „De n-ar fi dor pe pământ”, iar ca romanţe: „Dorinţa”, „Mi-a bătut în poartă fericirea”, „Aurul razelor din luna plină”, „Dormi, iubita mea”, „Cu ochii tăi rătăcitori”, „Maria”. Menţionăm albumul muzical în care este acompaniat de Orchestra „Virtuozii Banatului”, dirijată de Ilie Vincu, şi albumul în care Traian Jurchela dă măsura posibilităţilor sale artistice în genul romanţei româneşti, în creaţii ce împrospătează repertoriul clasic cunoscut.

N.A. Îl cunosc pe Traian de când a venit la Ansamblul „Semenicul”, și, ca şi coleg al lui, mă bucur din suflet că a avut această ascensiune pe drumul pe care şi l-a ales în viață. Cele relatate mai sus de Aurelian Popa Stavri, redactor la Radio Antena Satelor, susţin cu tărie părerea mea, dar și a multor iubitori de muzică de calitate, în ceea ce-l privește pe Traian Jurchela.

Ştefan ISAC