La mijlocul săptămânii trecute, la Primăria municipiului Caransebeş a avut loc semnarea contractului de furnizare de produse, ceea ce reprezintă intrarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş” într-o nouă etapă. Documentul a fost semnat de primarul Marcel Vela, din partea beneficiarului, şi de reprezentanţii societăţilor „DTL Medical” SRL şi „Neologis Medical” SRL, ca furnizori ai aparaturii destinate unităţii spitaliceşti din municipiu.
„Este vorba despre fonduri europene în sumă de 800.000 de euro, prin care se achiziţionează trei componente foarte importante pentru derularea proiectului şi în mod esenţial pentru tot ceea ce se întâmplă în serviciile medicale din acest spital. Vorbim despre un sistem de arhivare pentru toate celelalte 13 aparate pe care le-am achiziţionat deja în lotul întâi, arhivarea imaginilor, tot ceea ce ţine de un management al fiecărui pacient, mai exact, dacă acesta va veni după un an sau doi la spital, va şti exact ce investigaţii i s-au făcut, ce s-a întâmplat pe parcursul tratamentelor pe care le-a urmat… Apoi, este vorba despre un alt aspect, care modernizează ceea ce aveam până la momentul acesta în spital, adică toată imagistica pe care spitalul o producea pe acele filme de celuloid, în sensul că noul aparat perfecţionează vechea tehnologie, astfel că imprimarea nu se va mai face în mod clasic, ci va fi prezentare şi o evidenţă digitală. Nu în ultimul rând, la un aparat important pentru toate femeile din zona Banatului de Munte – mamograful –, avem o imprimantă specială, care va ajuta medicii să facă o diagnosticare rapidă şi eficientă”, a declarat primarul Marcel Vela.
Cel mai important dintre cele trei aparate este Sistemul de arhivare de tip PACS (Staţie PACS de mare capacitate), care arhivează şi stochează imaginile de radiologie imagistică provenite de la şapte aparate sau modalităţi de investigaţie radiologică, cum ar fi RMN, Angiograf multifuncţional, Mamograf digital, două aparate Roentgen sau C-arm mobil. Sistemul PACS primeşte imaginile care au fost deja disgnosticate prin modalităţile amintite şi nu le modifică, ci doar le stochează şi le arhivează printr-o compresie 100% reversibilă, urmând să le pună, atunci când este cazul, la dispoziţia utilizatorilor. De asemenea, este important de ştiut că Sistemul PACS nu interacţionează cu pacientul, nu manipulează dispozitivele medicale, nu trimite comenzi către acestea şi nu compromite sănătatea şi securitatea pacienţilor, utilizatorilor sau a altor persoane.
Sonia BERGER