Trei continente s-au întâlnit la Bucova


Timp de două zile, la Bucova, comuna Băuţar, s-au întâlnit iubitorii de cultură de pe trei continente – Europa, Australia şi Asia, respectiv din Elveţia, Finlanda, Franţa, Australia, Hong Kong şi Israel.

Cei 23 de musafiri străini s-au bucurat de ospitalitatea bănăţenilor de la munte. Aceştia au vizitat şi obiectivele turistice ale zonei, atât din judeţul Hunedoara – ruinele de la Sarmizegetusa şi biserica de la Densuş, cât şi schitul „Sfântul Dionisie” din apropiere de Bucova. De asemenea, musafirii au asistat la un spectacol muzical-coregrafic susţinut de ansamblurile „Ciobănaşul” din Băuţar şi „Gugulana”, al Liceului Bănăţean Oţelu Roşu.

În aceste zile, la Bucova a fost amenajată o expoziţie cu costume populare tradiţionale, antebelice, interbelice şi postbelice, precum şi cu obiecte folosite în diferite meşteşuguri de-a lungul anilor. În prima seară a vizitei, toţi oaspeţii au încercat să înveţe, în acordurile muzicii instrumentale, dansurile populare tradiţionale. Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără şi o cină festivă tradiţională.

Prof. Rozina Ghiorghioni, preşedintele Despărţământului ASTRA Oţelu Roşu, a declarat că schimbul cultural a fost realizat atât cu sprijinul despărţământului pe care îl conduce, cât şi cu cel al Cercului ASTRA Bucova.

Întrebat despre acest eveniment inedit, Aurelian Csaholczi, cel care a facilitat acest schimb cultural, a declarat: „Grupul de turişti străini a venit la Bucova ca să înveţe dansurile populare bănăţene, sub îndrumarea maestrului coregraf Marius Ursu de la Timişoara, cu care au făcut cursuri de dans. De fapt, au venit să aplice ceea ce au învăţat, pe zone: mai întâi la Orşova, apoi la Bucova. Aici au făcut repetiţii, au asistat la spectacolul dat de «Ciobănaşul» şi «Gugulana» şi s-au prins şi ei în dansurile bănăţene, iar miercuri au mers în excursie. Au stat la familii pentru a avea contact direct cu oamenii, cu viaţa din mediul rural românesc”.

Aşadar, a fost un altfel de turism, inedit pentru străini, care au putut astfel să cunoască folclorul şi etnografia din zonă, comori care pot fi valorificate prin intermediul acestor persoane care vor povesti în ţările lor despre oamenii extraordinari şi locurile minunate din Banatul Montan.

Ion CUBIN