La invitația COR MEM. prof. Hristo Beloev, DTSc. rector la Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria, Doina Drăgan, președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Timișoara – Banat, Ana Zlibuț, prim-vicepreședinte și secretar general al Asociației Internaționale Danube – Networkers for Europe, DANET, și Diana Zlibuț, membru al Ligii, asociaţie din care fac parte şi mulţi oameni de cultură din Caransebeş, au participat la Conferința Internațională “Three generations together in the digital world”, care a avut loc recent în oraşul din ţara vecină.
Organizatorii acestei conferințe au fost Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse, Institutul ILEU din Germania, Fundația „Ruse – un oraș cu spirit liber” și Uniunea Pensionarilor 2004 Ruse.
Doina Drăgan și Ana Zlibuț au prezentat Asociația Liga Scriitorilor Filiala Timișoara – Banat, obiectivele, viziunea și scopul ei, activitățile realizate în proiectele europene și capacitatea de a implica un număr mare de participanți în proiectele internaționale prin colaborări și parteneriate cu autorități publice, universități, licee, școli, ONG-uri și muzee.
Diana Zlibuț, cel mai tânăr membru al LSFTB, a prezentat lucrarea „Literature – bridge amongst generations” („Literatura – punte între generații”).
Literatura – punte între generații
„Literatura este o artă, iar arta nu se va opri din a exista, chiar dacă nu vor mai fi cărți, fiindcă literatura vine din mintea unei persoane. Iar nimeni nu poate lua o minte, precum nimeni nu poate face oamenii să uite un ideal în literatură.
Arta este frumosul, adevărata artă te face să te simți într-o altă lume, ce se învârte în jurul frumosului. Iar toată lumea, indiferent de vârstă, caută frumosul.
Într-o lume care ne uimește cu multe lucruri – uneori bune, dar în majoritatea timpului rele –, simțim nevoia să găsim care este binele adevărat și care este adevăratul frumos, fiindcă idealurile și imaginea binelui s-au schimbat de-a lungul timpului, și, putem spune, nu într-un mod prea bucuros.
În literatură, poți vedea o lume, simți o briză, imagina o persoană, îți poți găsi un ideal pe care să îl urmezi, iar idealul nu va dispărea cu timpul; ideile dispar precum valurile, dar idealul rămâne precum o stâncă în mare, precum o insulă ce nu trebuie distrusă de valuri mai mari. O insulă cu oamenii săi, oameni care sunt exemple pentru alții, oameni care au un cuvânt de spus și îl scriu în cărți, apoi cuvântul se răspândește și intră în mințile altora.
Și, chiar de cărțile originale s-au păstrat sau nu, acea idee încă există și este transmisă din generație în generație, care cu «resursele» acelei insule și cu spusele părinților și bunicilor lor, cresc insula, sau, să spunem, idealul, într-unul mai impunător.
Iar frumosul ideal este un stindard pentru oricine – o artă ce unește oamenii sub același steag”.
Bianca METEŞ