În zilele de 23 şi 24 august, la Răşinari, în judeţul Sibiu, a avut loc ediţia a XI-a a Festivalului Brânzei şi al Ţuicii, unde au participat şi solişti din zona Caransebeşului – Ştefan Isac, Daniela Văcărescu şi mai tânărul Ioan Alexandrescu. Festivalul a avut loc pe Valea Ştezii, într-un cadru natural mirific al comunei Răşinari, veche aşezare ciobănească, unde au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran, şi care este şi în prezent un leagăn de tradiţii şi obicieiuri specifice zonei Mărginimii Sibiului.
Aici, unde muntele se întâlneşte cu partea de deal, unde râurile se întâlnesc la ieşirea din sat şi părăsesc comuna spre alte orizonturi, tradiţiile renasc, iar oamenii petrec alături de artiştii prezenţi la acest Festival al Brânzei şi al Ţuicii. Brânza şi Ţuica sunt două produse tradiţionale, specifice Mărginimii Sibiului, care merg mână-n mână, spre bucuria şi veselia inimii românilor. Brânza de burduf, brânza telemea sau caşul sunt pregătite cu mare măiestrie de toţi mărginenii şi sunt date spre degustare celor care vin la festival. De asemenea, ţuica de fructe, cu savoarea ei aspră şi înţepătoare gustului, îndeamnă ca fiecare să aibă plăcerea de a sta la un „pahar de vorbă” alături de un prieten vechi sau nou.
În deschiderea festivalului, primarul comunei, ing. Bogdan Bucur, deputatul Raluca Turcan, senatori şi deputaţi reprezentanţi ai zonei, conducători de instituţii, consilieri şi primari din zonă au vizitat standurile cu brânză şi ţuică. A urmat programul artistic prezentat de Căluşarii Căminului Cultural din Răşinari, formaţiile de dansuri populare din Vaideeni, Novaci, Tilişca, Topoloveni şi Pieleşti. Au mai evoluat, de asemenea, Florentina Lende şi formaţia „Din Acord” şi Maria Bădilă Irimia. Au urmat recitaluri ale unor interpreţi de muzică populară consacraţi – Veta Biriş, Mircea Cârţişorean, Victoria Meiţescu, Ştefan Isac, Daniela Văcărescu, Mariana Şandru, dar şi mai tinerii Ioan Alexandrescu, Viorel şi Cosmin Frăţilă, Cătălin Haşa, Maria Filimon şi Marius Boeriu, ultimul remarcându-se printr-o voce baritonală de calitate. Prima zi a Festivalului s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu un program susţinut de grupul de dansatori din Răşinari.
Duminică 24 august, organizatorii le-au oferit celor prezenţi o surpriză cu adevărat de… proporţii: pregătirea ,,bulzului”, un produs tradiţional, compus din 85 kg de mămăligă, 40 kg de brânză şi 15 kg de smântână, acesta având o lungime de 31 de metri, fiind cel mai mare „bulz” făcut vreodată în cadrul acestui festival. La pregătirea ,,bulzului” şi-au adus contribuţia primarul comunei, Bogdan Bucur, deputatul Ludovic Orban, alţi parlamentari aleşi în acest colegiu, precum şi conducători de instituţii, care au împărţit spre degustare „bulzul”, udat cu un pahar de ţuică, tuturor participanţilor şi spectatorilor. Ziua a continuat cu un spectacol folcloric oferit de formaţiile de dansuri populare din Jina, Tilişca, Baia de Fier, Băbeni, Avrig, Polovragi şi Ansamblul de Dansuri ,,Cununa Veţetului” Hunedoara, şi de soliştii Adrian Stanca, Mircea Cârţişorean, Ileana Lăcianu, Daniel Rosalim, Mihai Petreuş, Maria Dan Păucean, Rodica Popa Comaniciu, Anca Mărginean, Florin Nan, Karina Neştian, Sonia Răchită, Lorena Filipescu, Marinela Suciu, Lucreţia Ana Coman, Maria Badiu, în vărstă de 80 de ani, şi, de asemenea, de cei trei gugulani. Între Maria Badiu şi Ştefan Isac a fost o întâlnire emoţionantă, deoarece au avut prilejul să se afle pentru prima dată faţă-n faţă, pentru că ei se cunoşteau de ani buni de pe ecranele televizoarelor. În spectacol s-au remarcat Fluieraşii de la Jina, conduşi de prof. dr. Vasile Bebeşelea şi coordonaţi de directorul Căminului cultural, Aurel Ordean. Spectacolul s-a încheiat cu un recital al lui Tinu Vereşezan, acompaniat de formaţia sa.
Festivalului a fost prezentat de realizatorii emisiunii „Vetre Folclorice” de la Hora TV şi „Vatra Satului” de la Naşul TV, Mircea Cârţişorean şi Ioan Gheorghe Oltean, alături de prof. Maria-Voichiţa Miereanu, din Răşinari.
Sonia BERGER