În cursul săptămânii trecute, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin s-au purtat discuții cu echipa de implementare de proiecte în infrastructură. Cu acest prilej s-a stabilit programul de lucru pentru implementarea a trei proiecte de reabilitare de căi de acces spre zone turistice, respectiv reabilitarea DJ Zăvoi – Poiana Mărului, lățirea drumului Telescaun vechi – Platou Muntele Mic şi asfaltarea, după trecerea din administrarea Romsilva, a conexiunii Poiana Mărului cu stațiunea de schi pe traseul râului Şucu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a fost de părere că aglomerația din zilele trecute din zonele schiabile a arătat tuturor că Semenicul, Poiana Mărului și Muntele Mic trebuie să fie o prioritate, în perioada de iarnă aici venind mii de autovehicule.
„La Muntele Mic, din păcate, va mai dura minimum şapte ani până se va putea face ceva la infrastructură. Doi ani până se vor finaliza procesele și alți cinci ani cel puțin după aceea, necesari lucrului efectiv la acte și edificare. E păcat, deoarece soluția tehnică a fost prezentată de mine încă din 2008. Parcare sus pentru riverani, pentru autocare și pentru cei cu cazare pe munte, iar accesul miilor de turiști de zi cu gondola, de pe drumul militar, de lângă Borlova. Unde pot parca civilizat 2.000 de mașini. Şi unde se poate realiza o nouă infrastructură de cazare cu 2.500 de paturi. Edificarea noului telescaun Vâlsanu și restricțiile de circulație din Europa au adus mii de turiști în stațiunile montane din județ. Odată cu depășirea unui anumit prag de număr de mașini, regulile actuale nu mai ajută. Se instalează haosul și nemulțumirea celor care stau mai mult de două ore și jumătate în trafic pentru a ajunge la schi”, a scris Romeo Dunca pe pagina sa de Facebook.
Pentru Muntele Mic, o rezolvare parțială, consideră preşedintele Consiliului Judeţean, ar fi limitarea accesului pe munte pentru maximum 1.000 de mașini și crearea unui loc de parcare civilizat undeva lângă Borlova, de unde, cu un serviciu de transfer cu autobuzul, turiștii ar putea fi duși în stațiune.
„Infrastructura Aeroportului Caransebeș ar putea fi folosită imediat, dar distanţa e prea mare şi nevoia de autobuze ar fi exagerată, ele fiind greu de gasit, în aşa fel încât turiștii să nu aștepte prea mult. În condițiile date, nici nu ştiu ce e mai bine. Să ne bucurăm că avem zăpadă la munte, sau să ne punem mâinile în cap că au început să vină mii de oameni în stațiuni”, a mai scris Romeo Dunca pe pagina sa de Facebook.
Bogdan NAUM