La sfârşitul săptămânii trecute, Caransebeşul a fost, din nou, capitala Epigramei româneşti. În organizarea Primăriei municipiului, a Casei de Cultură „George Suru”, Cenaclului de Epigramă „Apostrof” din localitate şi a Cenaclului de Satiră şi Umor „Ridendo” din Timişoara, s-a desfăşurat cea de a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Epigramă, precum şi prima ediţie a Tandemului Epigramistic Caransebeş – Timişoara, la eveniment participând „crema” epigramei din ţara noastră.
În prima zi, vineri, 26 septembrie, participanţii au mers în pelerinaj la mormântul celui mai mare epigramist, nu doar al Caransebeşului, ci al întregului Banat Montan, regretatul Nicolae Nicolae, cel care a şi pus bazele Festivalului Internaţional găzduit, în ultimii ani, de municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, după care gazde ospitaliere le-au fost Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, şi celebrul săi „bordei”, loc unde s-au purtat discuţii şi în care oaspeţii s-au simţit mai mult decât bine.
Sâmbătă, amfitrionul le-a prezentat participanţilor o parte a oraşului – Centrul civic –, insistând asupra Catedralei Episcopale, Arcului Împăcării, ruinelor Bisericii Medievale, Crucii Reîntregirii şi Demnităţii Naţionale, şi, nu în ultimul rând, asupra frumoasei clădiri a Primăriei, acolo unde, de fapt, s-au şi desfăşurat Festivalul şi Tandemul Epigramistic Caransebeş – Timişoara.
Ioan Cojocariu, care şi-a asumat şi în continuare rolul de amfitrion, a prezentat juriul care a stabilit câştigătorii de anul acesta ai Festivalului Internaţional de Epigramă. Au fost, aşadar, la Caransebeş, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, vicepreşedinţii Mihai Sălcuţan şi Petre Cicea Gorun, un mare prieten al Caransebeşului, precum şi Ionel Iacob Bencei, preşedintele Cenaclului „Ridendo” din Timişoara, juriul fiind completat de Nicolae Borcean, city-managerul municipiului, viceprimarul Filip Strejariu, Ioan Jorz, preşedintele Cenaclului „Apostrof”, şi Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.
În absenţa primarului Marcel Vela, care sâmbătă a fost nevoit să plece la Bucureşti, cuvântul de bun-venit a fost rostit de Nicolae Borcean, care a afirmat că municipiul doreşte să păstreze şi în continuare această tradiţie culturală. Viceprimarul Filip Strejariu le-a spus celor prezenţi o scurtă poveste: „La sfârşitul anului 1997, începutul lui 1998, un bun prieten al meu, domnul Nicolae Nicolae, pentru mine Unchiul Coliţă, fiindcă într-adevăr îmi era unchi, dar şi pacient, mi-a atras atenţia că noi, cei implicaţi în politică şi care dorim să facem ceva pentru municipiul Caransebeş, nu suntem în stare să facem ceva şi pentru cultură. I-am promis Unchiului Coliţă că mă voi ocupa de acest aspect, i-am transmis mesajul lui Marcel Vela, la vremea aceea consilier local, după ce anterior, un mandat, fusese viceprimar, el a preluat ideea din mers, împreună cu colegii liberali din Consiliul Local, în 1998 a trecut proiectul de hotărâre, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a avut loc primul Festival de Epigramă în Caransebeş, pentru ca acum, iată, să ne aflăm în faţa celei de a XII-a ediţii a sa”.
Ionel Iacob Bencei, preşedintele Cenaclului „Ridendo” din Timişoara, a spus că, după convorbirile pe care le-a avut cu „partenerul său de tandem”, Ioan Cojocariu, s-a gândit ca, din acest an, în afara pelerinajului la locul de veci al epigramistului caransebeşean, să se instituie şi Premiul „Nicolae Nicolae”. Oaspetele a dăruit viceprimarului Filip Strejariu şi o mapă intitulată „Ridendo, la ceas de sărbătoare”, după care a anunţat că temele concursului de la Timişoara au fost „Degeaba”, „Popa şi Papa” şi „Epitaful unui ticălos”. Marele Premiu „Ştefan Popa Popa’s” a fost câştigat de Ion Ghera, din Ohaba-Mâtnic, membru al Cenaclului „Apostrof”, pentru epigrama-madrigal intitulată chiar „Popa şi Papa”: „Ştie-se pe-ntreg Pământul/ Ce ne-oferă viitorul,/ Papa Francisc va fi sfântul,/ Iar Popa’s, nemuritorul”. Premiul a constat într-o casetă cu o icoană executată de celebrul caricaturist născut la Caransebeş şi o sumă de bani.
„Este o dublă sărbătoare ceea ce trăim în aceste zile, când se organizează acest Tandem Caransebeş – Timişoara, manifestări umoristice de rang naţional. Aici, în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, sunt reprezentate astăzi 13 centre naţionale epigramatice importante, precum şi Republica Moldova, prin ilustrul său reprezentant, maestrul Ion Iriza”, a spus George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România. Subliniind că aceasta este prima ediţie a Festivalului Internaţional care se desfăşoară în absenţa regretatului Nicolae Nicolae, oaspetele a citit din necrologul epigramistului caransebeşean, apărut sub semnătura lui Ionel Iacob Bencei. În continuare, George Corbu a vorbit despre tradiţia Caransebeşului în materie de epigramă, dar şi de caricatură, având în vedere că Ştefan Popa Popa’s, cel mai mare caricaturist al ţării şi, probabil, al lumii, s-a născut în acest oraş.
Rolul amfitrionului a fost preluat apoi de Ioan Jorz, preşedintele Cenaclului „Apostrof” din Caransebeş, care a anunţat participanţii la Regalul de epigramă, în cadrul căruia au recitat Abel Florian din Slobozia, Ion Moraru – Galaţi, Gen. (retr.) Gavril Moisa din Cluj, Ionică Laurian din Craiova, Ştefan Cornel Turdean, Nichi Ursei – Râmnicu Vâlcea, Valentina Slavu din Aninoasa – Hunedoara, Petre Cicea Gorun, Dan Căpruţiu din Galaţi, Mihai Sălcuţan, Eugen Albu – Cluj, Florina Dinescu din Ploieşti, Dan Norea din Constanţa, Ion Iriza – Chişinău, George Corbu, Gheorghe Şchiop – Sibiu, Ştefan Alexandru din Câmpina, Ioan Toderaşcu din Vaslui, Costel Stancu din Reşiţa, care, cu acest prilej, a fost primit în Cenaclul „Apostrof”, Ionel Iacob Bencei, precum şi reprezentanţii gazdelor întâlnirii – Ioan Cojocariu, Ion Ghera, Ioan Jorz şi Petrică Ionuţ, care trăieşte în momentul de faţă la Bruxelles.
La concursul de epigramă, care a avut ca teme „Jumătatea mea” şi „Slugă la doi stăpâni”, au fost înscrise un număr de 65 de lucrări. După deliberări, juriul a stabilit următoarea ierarhie: menţiuni – Mihai Sălcuţan (Buzău) şi Dan Căpruţiu (Galaţi), premiul III – Dan Norea (Constanţa), premiul II – Gheorghe Şchiop (Sibiu), iar premiul I – Ioan Toderaşcu (Vaslui). Premiul Special „Nicolae Nicolae” a fost obţinut de preşedintele Cenaclului „Ridendo”, Ionel Iacob Bencei.
Duminică, 28 septembrie, duplexul s-a mutat la Timişoara, unde s-au aniversat 45 de ani de existenţă a Cenaclului „Ridendo”.
Ştefan ISAC
Bogdan NAUM