De patru ani încoace, cei mai mari matematicieni ai ţării se adună într-un oraş pitoresc, căutând să dezlege miracolele ştiinţei lor. Tabăra de Matematică a Gazetei Matematice şi www. viitoriolimpici. ro stă drept dovadă şi recompensă muncii asidue a olimpicilor noştri. Este o tabără cu tradiţie, în care este o onoare să fii selectat.
Criteriul de selecţie pentru participare se bazează pe concursul Gazetei Matematice şi www. viitoriolimpici. ro. Mai precis, orice elev poate participa la concurs, rezolvând şi trimiţând probleme din Gazeta Matematică, dar, de asemenea, poate participa şi la concursul online desfăşurat pe site. Făcând un cont, orice elev poate lua parte la activităţile de pe www. viitoriolimpici. ro, inclusiv să vizioneze materialele de pregătire, să rezolve teste şi probleme pentru care primeşte puncte. Pe baza celor două filiere ale concursului se realizează un clasament, iar cei mai buni din fiecare clasă sunt chemaţi la etapa finală din tabără. De asemenea, ultima etapă din concursul de pe site constă în trimiterea unei teme de pregătire de către fiecare elev. Participanţii cu cele mai interesante teme sunt invitaţi în tabără să le şi susţină, aceştia putând să participe la toate activităţile organizate aici. Datorită temei mele despre drumuri şi distanţe minime, am avut şi eu onoarea să fiu invitat în tabără.
Ajung la Câmpulung luni, 19 august, după mai bine de opt ore de mers cu trenul, respectiv maşina, într-un oraş unde istoria şi natura întâlnesc civilizaţia, căci parcă secolele nu ar fi trecut peste el. Elevii erau repartizaţi în funcţie de zonele geografice de unde provin, unui profesor tot din aceeaşi zonă, deci n-am fost uimit să fiu în aceeaşi grupă cu alţi nouă timişoreni, că doar „Banatu-i fruncea!”. Cei sub clasa a VII-a sunt cazaţi la internatul Colegiului Naţional „Carol I”, iar cei mari, inclusiv eu, în internatul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, o şcoală impunătoare, frumoasă şi în plină renovare. După cazare, urmează festivitatea de deschidere la Casa de cultură a sindicatelor. Prima seară decurge, evident, în discuţii cu colegii de cameră şi legarea de noi prietenii.
Ziua de marţi este de acomodare. Dimineaţa sunt lecţii de pregătire în incinta Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, în compania unor profesori celebri din toată ţara. De asemenea, după-amiaza am avut-o ocupată cu concursul de fotografie „Poveşti urbane în Câmpulung Muscel”, desfăşurat pe echipe. Echipa mea s-a numit, sugestiv, „Banatu-i fruncea!” şi am făcut o poză Bibliotecii oraşului.
Ziua de miercuri ne-a adus proba scrisă a concursului, şi implicit emoţii. Subiectele au fost dificile, dovadă a nivelului ridicat de performanţă la care ne aflăm, însă eu consider că este o performanţă doar tabăra în sine. După-amiază, elevii s-au putut bucura de Atelierele de grafică digitală şi de activităţile sportive. Seara a fost focul de tabără, în incinta Colegiului Naţional „Carol I” (cea mai frumoasă şcoală pe care am văzut-o în viaţa mea, şi am vazut destule…), respectiv premierea concursului de fotografie, unde am luat o diplomă de participare, deşi, după părerea mea, fotografia noastră a fost cea mai reuşită (puteţi vedea toate pozele pe site).
Ziua de joi ne aduce din nou emoţii, datorită probei orale. Şi cum să nu ai emoţii când încerci să convingi doi profesori meritorii că tu meriţi o notă cât mai mare? Am reuşit să iau un 9 din 10, de care sunt foarte mândru. Acum, după probe, puteam să ne bucurăm cu adevărat de tabără şi de oraş. După-amiază am participat la două conferinţe, susţinute de domnii profesori universitari Mihai Chiş, respectiv Radu Gologan.
Următoarea zi ne-a adus lecţiile de pregătire prezentate de elevi, printre care şi eu. Deşi am avut ceva emoţii, cred că am făcut o treabă bună şi sper ca elevii să fi rămas cu ceva din cele ce le-am spus. După-amiază am participat la o conferinţă prezentată de prof. univ. Mircea Olteanu, urmând conferinţa sponsorilor şi mult-aşteptata premiere. Au fost prezenţi şi câţiva invitaţi speciali, printre care Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaşiei. Am fost fericit de prezenţa şi prestaţia mea în tabără, întrucât, datorită lecţiei pe care am prezentat-o, am fost răsplătit cu un premiu special.
Sâmbătă am părăsit tabăra, cu promisiunea că voi reveni. Consider că această tabără a fost o experienţă nouă şi inedită. Închei prin descrierea pozei echipei „Banatu-i fruncea!”: „Dă-mi natură, dă-mi oraş, dă-mă pe mine şi împleteşte-mă ca şi cum aş fi un tot. Aici am descoperit că sunt una cu locul, când am simţit că sunt ca oraşul, o umbră a frunzelor în briza civilizaţiei. Mai mult, noi suntem istorie, suntem o sumă a eu-lui vechi, a eroilor noştri care ne-au dat prezentul. Suntem cunoştinţă, suntem o Bibliotecă cu pereţii vii şi lumină în ferestre. Tabăra ne-a ajutat să atingem revelaţia sinelui, descoperind vibraţia unui oraş unic, Câmpulung”.
Augustin DINULICĂ,
Clasa a X-a, Liceul Pedagogic „C. D. Loga” Caransebeş