Adrian Mihai, un fost elev al Liceului „Traian Doda” din Caransebeş,a reuşit o performanţă la care puţină lume s-ar fi gândit. Împreună cu încă trei tineri români, el a reuşit să transforme o pianină în… calculator. Prezent zilele trecute în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, tânărul a povestit „aventura” sa şi a colegilor, la concursul „Best Engineering Competition”, desfăşurat la Calgary, în Canada. „Aici a avut loc faza intercontinentală acompetiţiei. Am avut la dispoziţie 12 ore pentru a transforma o pianină în calculator. Pentru aceasta, ne-am folosit de un set de bile de billiard şi de o serie de materiale din magazinele de bricolaj, cum ar fi cartoane, lemne şi cuie, plus câteva circuite electronice. Echipa noastră, intitulată RAAO, care a fost singura reprezentantă a României la această competiţie, a reuşit să facă operaţiile de adunare, scădere, înmulţire şi împărţire, ba, mai mult, am reuşit să extragem şi radical şi să facem ridicări la pătrat şi factorial, ceea ce ne-a adus premiul întâi din partea juriului şi Premiul special pentru cea mai inovatoare soluţie, oferit de sponsorii principali”, a spus Adrian Mihai, care este absolvent de Arhitectură.
El a mai declarat că, după succesul de la Calgary, au apărut mai multe propuneri de colaborare în plan profesional cu instituţii din America de Nord. Cu toate aceste, Adrian Mihai a recunoscut că municipiul Caransebeş ocupă un loc aparte în inima lui, însăşi lucrarea sa de licenţă în Arhitectură având legătură cu oraşul. „Am propus o soluţie prin care să punem în valoare confluenţa celor două râuri care trec pe la noi, Timişul şi Sebeşul. Sunt puţine oraşele care au o asemenea oportunitate şi am zis că ar fi bine să promovăm zona pentru turism”, a adăugat tânărul premiat la Calgary.
Viceprimarul municipiului, Cornel Galescu, a declarat că administraţia locală va încerca să răsplătească succesul lui Adrian Mihai, care, prin performanţa sa, a reuşit să ducă numele Caransebeşului în cele mai îndepartate puncte ale Globului. „Ca şi municipalitate, avem obligaţia să sprijinim şi să încurajăm valorile. Mai mult, putem folosi această inteligenţă în plan local şi zonal, în aşa fel încât să-i ţinem aproape de noi pe aceşti tineri valoroşi, pentru ca ei să nu mai fie nevoiţi să plece peste hotare”, a mai spus Cornel Galescu.
Sonia BERGER