Un drum care face toţi banii


Modernizarea Drumului judeţean care leagă localitățile Văliug și Slatina-Timiş constituie un proiect extrem de important, atât ca valoare financiară, cât şi ca amplasare strategică pentru Caraș-Severin. Finanţat din bani europeni, acest proiect contribuie la dezvoltarea zonei Semenic, deoarece prin dezvoltarea infrastructurii au fost îmbunătăţite şi activităţile în turism.

Cei 36 de km de drum modernizat ce leagă Văliugul de localitatea Slatina-Timiș completează legătura de la Reșița la Caransebeș, iar Muntele Semenic poate fi traversat dintr-o parte în alta. De aici îi vine și numele de „Trans-Semenicul”, sau „Trans-Bănățeanul”. Drumul a fost dorit de localnici, mai ales de cei care au ales să investească în turismul din zonă, pentru că scoate locul din izolare și reprezintă o alternativă mai scurtă pentru turiștii care vin din alte părți ale țării sa vadă minunile naturale ale Banatului Montan.

Este vorba despre 36,08 km de drum reabilitat, 133 de poduri cu diametrul de un metru, 7 poduri cu o lăţime de 2 metri şi 96 de podeţe cu o lăţime de 50 cm, care asigură accesul la proprietăţi şi în curţile oamenilor.

Totodată, au mai fost decolmatate 66 de poduri şi s-au amenajat cele vechi, şi s+au montat 16.790 m de parapet metalic de tip greu şi 15.690 m parapet metalic de tip foarte greu. De asemenea, au mai fost montate aproape 600 de indicatoare pentru semnalizare rutieră şi s-au turnat 100.000 de metri cubi de beton pe acest drum.

Acest proiect contribuie la creşterea calităţii infrastructurii rutiere din judeţ şi la asigurarea unui transport durabil în Caraş-Severin. Acest drum facilitează accesul spre Semenic dinspre sudul țării și deschide noi posibilități turiștilor.

La peste 1.000 de metri altitudine se află satele turistice Brebu Nou, Gărâna și stațiunea Trei Ape, iar din Pasul Prislop, din Crucea Vânturilor, în maximum 15 minute, turistul ajunge pe acoperișul Banatului, în Stațiunea Semenic. Aici se află 7 pârtii omologate, dar și parcurile speciale pentru enduro și offroad.

Mai jos de Pasul Prislop, se află Stațiunea Crivaia, ce oferă peste 500 de locuri de cazare, posibilități de practicare a sporturilor nautice pe lacurile de acumulare de la Trei Ape și Văliug, iarna pârtie de schi cu telescaun și tunuri de zăpadă, iar vara drumeții la Anina, peștera Comarnic, Cheile Carașului, ale Nerei sau cascadele Bigăr și Beușnița.

Bogdan NAUM