Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a prezentat, recent, raportul de evaluare a rezultatelor activităţii acestei instituţii, în cursul anului trecut.
Astfel, în 2016 au intrat în dotarea unităţii, prin repartizare de la Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă, şase autospeciale, din care una pentru munca operativă, două autospeciale de lucru cu apă şi spumă de capacitate mărită (MAN şi SCANIA), un autocamion pentru transport materiale la intervenţie (IVECO), un microbuz (VW Crafter) şi o autospecială pentru transportul scafandrilor (MERCEDES Sprinter).
La nivelul Centrului Operaţional au fost organizate şi desfăşurate 70 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren la nivelul subunităţilor de intervenţie, şi 4 exerciţii de cooperare, pentru tipurile de risc manifestate la nivel judeţean.
În 2016 s-au transmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă un număr de 379 de notificări hidrometeorologice, cu 200 mai multe decât anul precedent, din care 318 meteorologice şi 61 hidrologice.
De asemenea, au fost monitorizate 224 de transporturi de deşeuri/substanţe periculoase şi 660 de transporturi speciale care au tranzitat judeţul.
Au fost dispecerizate 6.757 de cazuri, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, de către operatorii Inspectoratului, realizându-se alertarea în timp operativ a subunităţilor şi echipajelor în raioanele cărora s-au produs evenimentele.
În anul 2016, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 3.716 intervenţii în situaţii de urgenţă, cu 351 mai puţine decât în anul 2015 (scădere cu 8,6%). Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au intervenit singure în 149 de situaţii, iar în cooperare cu forţele de intervenţie ale Inspectoratului au participat la 182 de intervenţii.
Au mai fost desfăşurate 1.276 de recunoaşteri în teren/educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă şi 74 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, 18 misiuni de asigurare/supraveghere zonă, 117 deplasări fără intervenţie, 57 de întoarceri de pe traseu şi s-au înregistrat 28 de alerte false.
În raport se mai arată că rata intervenţiilor a fost de 1.257 la 100.000 de locuitori, şi de 436 la 1.000 km2.
Tot în cursul anului trecut, au fost înregistrate un total de 406 intervenţii pentru stingerea incendiilor, din care 194 de incendii de vegetaţie uscată şi altele. Majoritatea au avut ca principale cauze coşurile/burlanele de fum defecte sau necurăţate şi instalaţiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate, urmate de mijloacele de încălzire defecte/improvizate/nesupravegheate şi acţiunea intenţionată, iar în cazul celor de vegetaţie uscată – focul deschis în spaţii deschise. Cele mai multe s-au manifestat la gospodăriile cetăţeneşti, iar în cazul incendiilor de vegetaţie, la terenurile primăriilor. Timpul mediu de răspuns la incendii pentru Serviciile profesioniste a fost de 16 minute, faţă de 18 minute în anul 2015, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 91 de minute, faţă de 119 minute în anul precedent.
Echipajele de descarcerare şi prim-ajutor medical (S.M.U.R.D.) din cadrul subunităţilor au intervenit la un număr de 2.509 cazuri, astfel: 2.251 misiuni de asistenţă medicală de urgenţă, 156 de asistenţă persoane şi 102 intervenţii pentru descarcerare, în special în urma accidentelor rutiere, cu 661 mai puţine decât în anul precedent. Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la 17 cazuri. Timpul mediu de răspuns al S.M.U.R.D. a fost de 13 minute, faţă de 12 minute în anul 2015, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 39 de minute, faţă de 37 de minute în 2015, din cauză că majoritatea intervenţiilor au fost în mediul rural, pe drumuri neamenajate corespunzător, dar şi în zone situate la distanţe mari față de subunităţile de intervenţie.
Au mai fost înregistrate 693 de intervenţii la alte situaţii de urgenţă şi s-au asigurat 108 misiuni de protecţie a comunităţilor.
Pe timpul intervenţiilor S.M.U.R.D. au fost asistate 2.543 de persoane (din care 334 copii), iar din incendii au fost salvate 30 de persoane (din care un copil). Patru persoane au fost rănite şi o persoană a decedat în incendii.
De asemenea, au fost salvate 929 de animale şi păsări, şi au fost protejate bunuri în valoare estimată de aproape 26,5 milioane de lei.
Printre intervenţiile deosebite, sau cu risc, derulate pe parcursul anului trecut, se numără cele din 27 aprilie – accident rutier cu 6 victime, E70 (DN6), în care au fost implicate 3 autoturisme, în acest caz fiind necesară activarea Planului Roşu de Intervenţie; 14 mai – vânt puternic cu aspect de tornadă în localitatea Căvăran, comuna Constantin Daicoviciu, când 5 case au avut acoperişurile grav avariate; 1-26 iunie, când au fost înregistrate precipitaţii abundente în întreg judeţul, rezultând creşteri ale debitelor cursurilor de apă/scurgeri de versanţi. Au fost afectate de inundaţii 17 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 29 de localităţi; 27-30 iunie – precipitaţii abundente şi creşteri debite/scurgeri de versanţi, înregistrându-se inundaţii la nivelul a 22 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 36 de localităţi. În acest interval au fost afectate, potrivit evaluărilor realizate de către comisiile mixte judeţene, 623 de case şi 77 de anexe gospodăreşti, au fost distruse aproximativ 4.500 de hectare cu culturi agricole, au murit circa 200 oi şi distruşi 188 de stupi albine, iar patrimoniul public a suferit pagube deosebit de mari; 6 august – 9 autoturisme au fost blocate de aluviuni pe DJ 608A, Borlova (Telescaun) – Staţiunea Muntele Mic; 20 septembrie – accident rutier cu 6 victime, în apropiere de localitatea Slatina-Timiş pe E70 (DN6), în care au fost implicate două autoturisme, în acest caz fiind necesară activarea Planului Roşu de Intervenţie.
Personalul Inspecţiei judeţene de prevenire a efectuat, în medie, 3,5 controale pe zi în anul 2016, la nivel judeţean fiind efectuate un număr total de 1.272 de controale de prevenire în domeniul situaţiilor de urgenţă. Aceste controale au condus la identificarea a peste 4.770 de deficienţe, din care 374 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor. Pentru încălcarea normelor specifice s-au aplicat 246 de amenzi, în cuantum de 659.900 de lei, şi au fost date 3.004 avertismente. Totodată, au fost executate un număr de 80 de controale la cele 77 de Servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ, respectiv 14 controale la cele 13 Servicii private pentru situaţii de urgenţă existente.
Pe parcursul anului trecut au fost executate la nivelul instituţiilor publice, operatorilor economici şi localităţilor de pe teritoriul judeţului un număr de 942 de exerciţii privind modul de acţionare în cazul incendiilor, 59 de exerciţii de alarmare publică şi 5 exerciţii de evacuare.
În anul 2016, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin s-a întrunit în 21 de şedinţe, în cadrul cărora au fost adoptate 18 hotărâri, care au fost transmise prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, asigurat de Inspectorat, tuturor structurilor cu responsabilități.
Din istoricul evenimentelor produse în judeţ – se mai arată în raport –, rezultă faptul că riscurile care se manifestă cu preponderenţă sunt: incendiile la gospodării şi incendiile de vegetaţie uscată, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, precum şi accidentele pe căile de transport.
În concluzie, au spus şefii ISU „Semenic” Caraş-Severin, anul 2016 a fost unul încărcat de evenimente, atât din punct de vedere al situaţiei operative, respectiv episodul inundaţiilor din luna iunie, cât şi în plan intern, prin trecerea în rezervă a unor cadre cu experienţă şi vechime în muncă din colectivul managerial al unităţii, predarea-primirea comenzii Inspectoratului în luna noiembie, iar la sfârşitul anului s-au organizat două sesiuni de concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante, cu personal din sursă externă, nerealizându-se însă încadrarea tuturor posturilor scoase la concurs. În plus, în 31 decembrie 2016, Inspectoratul a trecut printr-un amplu proces de reorganizare, în acest moment fiind într-o etapă de adaptare la noile modificări.
Bogdan NAUM