Joi, 6 iulie, Galeria de Artă „Corneliu Baba” de la parterul Casei de Cultură „George Suru” a găzduit vernisajul Expoziţiei de sculptură mică a participanţilor la cea de a XV-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală de la Caransebeş. La manifestare au fost prezenţi primarul Felix Borcean, city-managerul Andrei Ungur, directorul Casei de cultură, Ioan Cojocariu, numeroşi iubitori de artă din oraş, şi doar nouă dintre artişti, deoarece unul a plecat acasă din motive familiale, lucrarea sa urmând să fie terminată de un coleg, iar sculptorul belgian Jorg Van Daele nu s-a mai prezentat în cele din urmă în tabără, astfel că, anul acesta, patrimoniul cultural al municipiului se va îmbogăţi cu doar 10 opere de artă, şi nu cu 11, cum s-a întâmplat de fiecare dată până acum.
„Sculptorii au spus că vor să vă prezinte aceste opere ale lor de mai mici dimensiuni, însă nu mai puţin valoroase, nu mai puţin condensate din punct de vedere al simbolurilor artei. Expoziţia va rămâne deschisă până la plecarea artiştilor, adică până joi-dimineaţă, când, după cum le va fi voia, vor lua aceste opere cu ei sau le vor lăsa Caransebeşului. Nu forţăm pe nimeni, dar am fi foarte bucuroşi să le dăruiască oraşului, aşa cum au făcut cei dinaintea lor. Ele, alături de cele deja existente, vor înnobila viitorul Muzeu de artă contemporană pe care intenţionăm să-l deschidem în municipiu”, a spus Ioan Cojocariu.
Primarul Felix Borcean, care a lipsit la prima întâlnire cu sculptorii, atunci când, la debutul simpozionului, aceştia şi-au prezentat machetele lucrărilor pe care le execută pentru Caransebeş, le-a urat bun-venit artiştilor, spunându-le cât de mult le apreciază mun
ca şi operele, mulţumind, în numele cetăţenilor, pentru lucrările care vor înfrumuseţa, în viitor, oraşul.
Edilul a adăugat că, deşi simpozionul se află la cea de a XV-a ediţie, pe viitor şi-ar dori să diversifice aceste acţiuni. „Cultura are multiple faţete şi, după ce vom epuiza ediţiile de sculptură, mă gândesc să iniţiem un simpozion de pictură sau o altă formă de artă. Oricum, de anul acesta vom începe, timid, un festival de film aici, la Caransebeş, care sperăm să ia amploare în anii următori, de asemenea avem un festival de muzică rock, căruia i-am dat o altă anvergură în acest an, şi, în general, vrem să creştem nivelul artei în municipiu, pentru că el este deja pe harta culturală naţională şi, iată, şi internaţională, prin prezenţa acestor artişti care participă la acest simpozion”, a mai spus Felix Borcean.
Coordonatorul simpozionului, Eugen Petri, a vorbit apoi despre fiecare artist în parte – Dan Daniel din România, Roland Höft, Germania, Zigmunds Bielis din Letonia, Tanya Preminger din Israel, Tibor Zoltan Farkas, Ungaria, Laura Marcos din Argentina, Florin Vîlceanu din România, Jing Chu, China, şi Ahmad Soleimani din Iran –, arătând celor prezenţi sculpturile pe care aceştia le-au adus la expoziţie, evidenţiind-o pe artista din Israel, ea fiind lider mondial în ceea ce priveşte participările la taberele de profil.
În afară de lupta cu piatra şi cu contururile ei, duminică, 2 iulie, sculptorii au fost într-o excusie la Castelul Huniazilor, la Biserica din Densuş şi la Complexul Muzeal Ulpia Traiana Sarmizegetusa, după care, la sfârşitul săptămânii trecute, au vizitat operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, au făcut o croazieră pe Dunăre, pentru a vedea bustul lui Decebal, apoi au trecut pe la Mânăstirea Tismana.
Închiderea oficială a taberei şi vernisajul celei de a XV-a ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală au avut loc miercuri, 12 iulie, la ora 18, la Târgul de vite de la Caransebeş. Vom reveni cu o relatare a acestui eveniment în viitoarea ediţie a ziarului nostru.
Sonia BERGER