Un trimestru de foc pentru pompierii cărăşeni



Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin au prezentat recent o informare privind activitatea instituţiei în cursul trimestrului al doilea al acestui an.
Astfel, au fost efectuate 420 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor şi pe linia protecţiei civile, care au condus la identificarea a 1.679 de deficienţe, din care 113 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor. Pentru încălcările la normele specifice s-au aplicat 215 amenzi, în cuantum total de 275.000 de lei, şi au fost date 964 de avertismente.
În această perioadă au fost verificate 218 instituţii, 175 de operatori economici și 21 de localităţi, din care una într-o zonă afectată de alunecări de teren și trei în zona de inundabilitate.
Pe linie de avizare/autorizare au fost primite 52 de solicitări, din care 34 de documentaţii de avize de securitate la incendiu şi protecţie civilă, și 18 documentaţii de autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost emise un număr de 21 de avize de securitate la incendiu și opt autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost respinse un număr de şapte avize de securitate la incendiu și patru autorizaţii de securitate la incendiu. Pentru şase documentații incomplete s-au efectuat demersuri în vederea completării acestora, iar alte şase documentaţii depuse nu s-au încadrat în categoriile de construcţii la care este obligatorie avizarea de securitate la incendiu. Din cele opt autorizații de securitate la incendiu emise, două au fost emise pentru obiective care funcţionau fără acest act administrativ.
La nivelul instituţiilor publice, operatorilor economici şi localităţilor de pe teritoriul judeţului, au fost executate un număr de 393 de exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu.
În trimestrul al doilea, specialiştii din Inspecţia judeţeană de prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 537 de cazuri, din care 414 pe segmentul apărării împotriva incendiilor şi 123 pe segmentul avizare-autorizare, ne-a declarat slt. Magdalena Tocmelea, din cadrul Compartimentului Informare și Relații Publice al ISU „Semenic”.
În această perioadă, s-au înregistrat 1.416 intervenţii în situaţii de urgenţă, după cum urmează: 1.052 de intervenţii SMURD, 193 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, 130 de alte situaţii de urgenţă şi 41 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor.
Intervenţiile SMURD reprezintă peste 74% din totalul situaţiilor de urgenţă gestionate. Defalcat, în cele trei mari categorii, acestea se prezintă astfel: descarcerare – 41, asistenţă medicală de urgenţă – 936 şi asistenţă persoane – 75.
Din cele 193 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, 77 s-au desfășurat în cazul unor incendii, iar 116 în cazul unor incendii de vegetaţie uscată şi altele.
Cele mai multe incendii au izbucnit la gospodării cetăţeneşti, în proporţie de 74%, respectiv 57 de incendii. Dintre acestea, 45 s-au manifestat la locuinţe şi anexe (poduri, acoperişuri, spaţii de locuit sau de preparat hrana, magazii, adăposturi de animale, depozite furaje, curţi etc.), două la terenuri ale cetăţenilor aflate în afara perimetrului gospodăriilor şi zece la mijloace de transport proprietate individuală, fiind cauzate, în special, de instalaţiile sau echipamentele electrice defecte ori improvizate şi de sistemele sau mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, urmate de coşurile sau burlanele de fum defecte ori necurăţate, acţiunea intenţionată, fumatul şi focul deschis în spaţii deschise.
În ceea ce privește incendiile de vegetaţie uscată şi altele, cele mai multe dintre acestea, respectiv peste 82%, s-au înregistrat la activităţi de asanare, îndepărtare a gunoaielor, salubritate şi activităţi similare (vegetaţie uscată, islazuri, păşuni comunale, pădure-litieră, mirişte, teren viran, gropi sau containere de gunoi etc.). În principal, aceste incendii au fost cauzate de focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată.
De asemenea, s-au mai înregistrat 90 de inundaţii şi fenomene meteo periculoase, 34 de evenimente publice de amploare (manifestări sportive, religioase, cultural-artistice), cinci misiuni pirotehnice și o explozie la un apartament, ne-a mai informat slt. Magdalena Tocmelea.
Pe parcursul celui de al doilea trimestru, au fost efectuate 41 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor, din care patru pentru protecţia mediului, 11 salvări deanimale și 26 de alte intervenţii (degajare copaci sau elemente în pericol de prăbuşire, degajare/deblocare carosabil/cale ferată, deblocare uşi, căutare persoane rătăcite/dispărute, însoţire convoi etc.).
Dintre situaţiile de urgenţă produse în această perioadă, 1.378 au fost soluţionate de Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, 35 de Serviciile voluntare și private pentru situaţii de urgenţă, și trei de către populație/salariați înainte de sosirea Serviciilor pentru situaţii de urgenţă.
Serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă au mai participat, în cooperare cu Serviciile profesioniste din cadrul ISU „Semenic”, la 43 de intervenţii, respectiv 16 incendii, 15 incendii de vegetaţie şi altele, nouă alte situaţii de urgenţă, una pentru protecţia mediului și două intervenţii tip SMURD.
În această perioadă, echipajele de intervenţie au mai desfăşurat 477 de acţiuni de recunoaştere în teren, educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, 23 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, și zece misiuni de asigurare/supraveghere zonă cu risc de producere a unei situaţii de urgenţă.
Pe timpul intervenţiilor, altele decât cele SMURD, au fost salvate 31 de persoane, din care un copil. De asemenea, au fost salvate 279 de animale şi păsări, şi protejate bunuri în valoare de aproximativ 12.614.000 de lei.
Ca urmare a situaţiilor de urgenţă din această perioadă, altele decât cele SMURD, cinci persoane au fost rănite, o persoană a decedat, două animale au murit şi s-au înregistrat pagube în valoare estimată de 834.600 de lei.
O serie de activități au fost efectuate în scopul îndeplinirii obiectivelor pe linia creşterii capacităţii de răspuns, eficientizării acţiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, creşterea capacităţii de rezilienţă a comunităţilor şi a gradului de siguranţă al cetăţenilor.
De asemenea, s-a desfăşurat un curs de prim-ajutor de bază cu voluntarii din cadrul proiectului ,,Salvator din pasiune”. La acest curs s-au înscris 41 de persoane, din care 30 au absolvit cursul de prim-ajutor de bază, devenind voluntari în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reşiţa și Caransebeş, se mai arată în informare.
Geanina LUCA