Un weekend al concertelor pentru „Grănicerii Văii Bistrei”


Deși încă nu a împlinit un an de existență, Corul „Grănicerii Văii Bistrei”, al asociației culturale cu același nume din Voislova, încearcă să devină o prezență constantă la manifestările culturale din zona Banatului, în al căror program sunt incluse și recitaluri corale. Sub bagheta prof. univ. dr. Dumitru Jompan, repertoriul abordat a început să se diversifice, de la colinde și cântece religioase, până la melodii populare și prelucrări folclorice, fapt ce a permis acestui grup coral să participe la două evenimente culturale ce s-au desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, sâmbătă, 19 septembrie, la invitația părintelui Silviu Ionel Ferciug, Corul „Grănicerii Văii Bistrei” a participat la sărbătorirea celor 140 de ani de activitate neîntreruptă a Corului „Armonia” al Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa Română. După oficierea unui tedeum de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și vernisarea unei expoziții de fotografii, cu instantanee din activitatea corului aniversat, în curtea bisericii a fost organizat un concert coral, unde formațiunile invitate au susținut scurte recitaluri. Programul prezentat de Corul „Grănicerii Văii Bistrei” a debutat cu salutul omagial adresat Corului „Armonia”, căruia i-a dat citire vicepreședintele asociației, Firuț Mihuț, după care a urmat interpretarea unor piese din patrimoniul folcloric al Banatului Montan, recitalul încheindu-se cu melodia și totodată urarea „La mulți ani!”.

Duminică, 20 septembrie, la invitația primarului comunei Dudeștii Noi, din județul Timiș, Alin-Adrian Nica, și a profesorului Ciprian Cipu, Corul Asociației Culturale „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova a participat la prima ediție a Festivalului ,,Rapsodiile neamului”, rezervat grupurilor corale din cadrul Euroregiunii D.K.M.T. Pentru acest eveniment, dirijorul Dumitru Jompan a ales două cântece populare specifice zonei Banatului de Munte și o scurtă suită corală, ce a inclus prelucrări ale unor piese folclorice din același areal geografic.

La sfârșitul manifestării, organizatorii au înmânat trofee grupurilor care au evoluat pe scenă, propunând ca formațiunile corale ce au participat la prima ediție a Festivalului ,,Rapsodiile neamului” din Dudeștii Noi să devină fondatoare ale acestui festival, lucru salutat de toți cei prezenți.

Pentru membrii Grupului coral „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova participarea la cele două evenimente culturale a constituit o experiență deosebită, iar emoțiile generate de prezența lor pe aceeași scenă, alături de formațiuni corale cu tradiție și o bogată experiență concertistică, vor constitui pentru totdeauna amintiri plăcute, legate de începuturile activității lor artistice.

Sonia BERGER