Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, şi city-managerul Andrei Ungur au fost recent la Bucureşti, unde au purtat discuţii cu reprezentanţii unei firme care vrea să construiască în ţara noastră o uzină electrică ce va folosi drept combustibil deşeurile.
Proiectul – a spus edilul municipiului – este ceva inovator, în momentul de faţă neexistând ceva similar în Europa, singura uzină de acest gen, care a funcţionat în Croaţia, fiind mutată în Statele Unite, datorită atractivităţii şi intereselor economice mari, acolo legislaţia de mediu, cea privind deşeurile, fiind mai permisivă. „În Europa, şi în special în România, există această condiţionare a deponeurilor – intrarea în funcţiune a celui din judeţul nostru, de la Lupac, o aşteptăm cu sufletul la gură –, avem oarecari restricţii în ceea ce priveşte folosirea acestor deşeuri sau utilizarea lor în alte scopuri. Noi, de exemplu, suntem condiţionaţi să le transportăm la Deponeul de la Lupac. Această uzină despre care vorbim are câteva calităţi. În primul rând, este sută la sută nepoluantă, folosind o tehnologie inovativă, foarte nouă, de descompunere moleculară a deşeurilor – şi mă refer la cele menajere, la plastic şi la cauciuc, acestea fiind elementele de combustie pentru o astfel de centrală, care produce energie electrică şi, rezidual, bio-diesel, putând fi folosită, de asemenea, şi la încălzirea unor sere care pot fi amplasate în apropierea ei, la fel cum se întâmplă, de altfel, şi în cazul centralelor tradiţionale termice care există şi în România”, a spus Felix Borcean.
Proiectul se află doar în faza de discuţii, dar, odată concretizat, ar putea deveni unul pilot în România. „Ei au luat deja legătura cu mai multe municipalităţi. Amplasamentul nu ar fi o problemă în cazul nostru, spaţiu am avea, dar e vorba de contractul cu ADI Intercom Deşeuri. Cum în momentul de faţă noi plătim 9,2 lei/mc de deşeuri depozitate la deponeu, dacă am reuşi implementarea proiectului, gunoiul ar fi gratis, pentru că şi municipalitatea ar beneficia de pe urma acestei uzine, fiindcă am putea alimenta cu energie electrică iluminatul public, diverse instituţii, fapt ce ar scădea mult costurile pe unitatea administrativ-teritorială. În plus, ar fi folositor şi pentru sere sau combustibil la utilajele Primăriei, ori, pur şi simplu, am putea comercializa curentul electric. Cred că ar fi un circuit extrem de profitabil pentru orice municipalitate. Am scăpa şi de problema gunoiului, de la depunerea lui până la a-l depozita la staţia de tranzit sau la Deponeul de la Lupac”, a mai spus edilul Caransebeşului.
Pentru viitorul apropiat, Felix Borcean şi-a propus să discute cu reprezentanţii ADI Intercom Deşeuri despre cadrul legislativ care ar putea permite municipiului o desprindere totală sau parţială din acest contract.
Din punctul de vedere al administraţiei locale, investiţia ar însemna punerea la dispoziţie a terenului, respectiv circa 3 hectare, şi realizarea unei platforme betonate, societatea parteneră urmând să vină cu capitalul. „Deocamdată, mingea este în terenul nostru, noi trebuie să discutăm cadrul legislativ destul de complicat de care tocmai am pomenit, şi, dacă vom putea să găsim o breşă în acest contract, am putea demara această investiţie care, zic eu, e benefică pentru toată lumea”, a mai adăugat Felix Borcean.
Sonia BERGER