La sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea Social Liberală şi-a lansat, la Reşiţa, cei şapte candidaţi pentru alegerile parlamentare din data de 9 decembrie. Totul s-a desfăşurat într-o notă sobră, lipsită de triumfalism, deoarece membrii Alinaţei au declarat că sunt „oameni serioşi, maturi, care doresc să guverneze pentru români, şi nu împotriva românilor”. Cu toate acestea, nu au lipsit unele săgeţi ironice, lansate de copreşedintele USL, deputatul Ion Mocioalcă. (S. Berger, B. Naum)
Sâmbătă, 17 noiembrie, Uniunea Social Liberală Caraş-Severin şi-a lansat, la Reşiţa, cei 7 candidaţi la alegerile parlamentare – Iosif Secăşan, Aurel Duruţ, Ioan Benga, Dan Laurenţiu Tocuţ, Ion Tabugan, Valentin Rusu şi Ion Mocioalcă –, într-o atmosferă departe de a fi una triumfalistă. Asta deoarece, sublinia Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte PNL şi şef de campanie electorală pentru Alianţă, „suntem oameni serioşi, maturi, care dorim să guvernăm pentru români, şi nu împotriva românilor”.
Liderul liberal a prezentat pe scena Casei de cultură din Reşiţa, a cărei sală s-a dovedit neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să participle la acest eveniment, pe toţi candidaţii la colegiile din Caraş-Severin, care şi ei, la rândul lor, au prezentat mesajele care au emanat o forţă şi o siguranţă specifice celei mai puternice alianţe politice din istoria postdecembristă a României.
În deschidere, Sorin Frunzăverde a arătat că regimul politic impus în principal de Traian Băsescu este profund zguduit de nemulţumirile oamenilor, dar şi de demersurile pornite de aici, din Caraş-Severin. „2012 a fost începutul sfârşitului regimului, şi acest lucru se datorează inclusiv celor de aici, de pe scenă, a spus Frunzăverde. Această dispută politică, această ultimă bătălie, odată cîştigată, înseamnă câştigarea, practic, a războiului. Dar, se pune întrebarea, odată eliminată această stare de lucruri, ce punem în loc? Punem un program de guvernare realist – România puternică –, un program care are la bază elemente esenţiale ale economiei sociale de piaţă. Vorbim de Sănătate, Învăţământ, pensii care vor fi indexate, autostrăzi concesionate şi nu executate din bani guvernamentali, Agricultură, Energie, defiscalizare, în sensul slăbirii presiunii fiscale, reducerea TVA pentru producătorii agricoli, reducerea TVA pentru industria turismului. Vorbim, de asemenea, de dizolvarea Statului poliţienesc, dar, extrem de important, de o altă Constituţie, nu de modificarea acesteia. Dacă mă întrebaţi pe mine, aş opta pentru o republică parlamentară, cu un premier puternic, ale cărui acţiuni să conducă la regionalizare cu păstrarea judeţelor, pentru că decizia trebuie să fie luată cât mai aproape de cei pe care îi afectează. Avem nevoie de o majoritate parlamentară puternică, stabilă, care să susţină un asemenea guvern eficient, dar o majoritate care să conlucreze cu opoziţia. Cred că nivelul de putere şi maturitate pe care le etalează USL ne permit să avem o asemenea majoritate. În Parlamentul European, România e prost reprezentată, de voci care îi aduc deservicii. E profund neplăcut, de altfel, pentru mine, să văd cum personaje politice epuizate vorbesc de majorarea salariilor şi pensiilor pe care tot ele le-au tăiat”.
Sorin Frunzăverde a transmis un puternic mesaj spre aleşii USL, alianţă care, în judeţ, are 69 de primari din 77, precum şi „o armată de consilieri locali”, mesaj prin care a reiterat ideea că e imposibil ca Uniunea să nu câştige toate colegiile, pentru că, în fond, nimeni nu dispune de o asemenea „maşină de vot” cum are acum USL.
Preşedintele PSD Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, aflat în faţa celui de al patrulea mandat în Parlament, a subliniat la rândul său că USL e cea mai importantă forţă politică a ţării, dar totodată a ironizat-o pe Valeria Schelean, contracandidatul său în Colegiul 5. „Prima lovitură importantă dată regimului Băsescu a plecat de aici şi sper ca şi lovitura de graţie să fie dată tot din Caraş-Severin. Acest ultim mandat al meu îl dedic aleşilor locali din Caraş-Severin. Gândindu-mă la adversarii noştri, care reprezintă o categorie frustrată, acea categorie de tineri care pleacă din club şi vrea să ajungă în Parlament, trebuie să înţeleagă că realitatea este alta şi că mai întâi trebuie să treacă pe la Şoşdea, pe Clisura Dunării, pe la Glimboca şi Sacu, şi abia apoi să meargă în Parlament. Buzele siliconate vorbesc frumos, dar această campanie electorală nu e un concurs de miss, pentru că altfel le-am fi trimis în Parlament pe Cruduţa şi Bianca Drăguşanu. Trebuie să trimitem oameni serioşi”, a spus Mocioalcă, cu trimitere la Valeria Schelean. El i-a mai cerut direct lui Sorin Frunzăverde să conducă USL spre bătălia şi lovitura finală dată regimului Traian Băsescu.
Iosif Secăşan candidează pentru un nou mandat de senator în Colegiul 2 Est şi e favorit, potrivit sondajelor. „E un politician consacrat, absolvent al Facultăţii de Medicină din Timişoara, doctor în medicină din 2004, preşedinte al Consiliului Judeţean, senator în perioada 2008-2012, cu o biografie politică şi profesională care îl recomandă pentru Senatul României”, l-a caracterizat în câteva cuvinte Sorin Frunzăverde. Secăşan are gânduri mari şi se poate lăuda cu o activitate apreaciabilă şi până acum. „Am experienţa acestui mandat, în care, fiind vicepreşedintele Comisiei de Sănătate, am dezbătut şi m-am exprimat asupra a 215 iniţiative legislative, am depus ca iniţiator sau co-iniţiator 41 de proiecte legislative, am votat de 2.014 ori şi în 30 de procente am fost rebel, nu am respectat linia partidului. Am reuşit să aloc importante sume băneşti Catedralei Episcopale din Caransebeş, pentru Catedrala din Reşiţa, am reuşit să susţin financiar licee, şcoli şi grădiniţe din Moldova Nouă, Oţelu Roşu, Cărbunari, Iablaniţa, Vermeş şi Armeniş. Am reuşit să salvez de la desfiinţare Spitalul din Oţelu Roşu, să redeschidem recent Spitalul din Bozovici, să ţinem în viaţă Centrele de permanenţă de medicină generală de la Bocşa, Anina şi Bozovici. Parlamentul nu a fost în măsură să dea o nouă Lege a sănătăţii, dar acest lucru se va întâmpla sigur la începutul anului viitor. USL e singura soluţie pentru o Românie puternică!”, a declarat senatorul Iosif Secăşan.
Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, preşedintele PNL Caraş-Severin şi copreşedinte al USL, a vorbit despre această lansare ca despre un moment istoric. „Dacă nu s-ar fi schimbat polii de putere, pornindu-se din Caraş-Severin, într-un nou proiect politic, acum aceste alegeri ar fi fost abordate din opoziţie. Acum, acest proiect, care a schimbat cursul istoriei, trebuie să dea roade, deoarece suntem aici pentru oameni şi facem totul să-i ajutăm, aceasta fiind esenţa acţiunilor noastre. Suntem aici uniţi, stabili, pentru oameni, şi România poate reveni pe un drum prosper, cu miniştri şi alţi demnitari proveniţi de aici, din Banatul Montan”, a încheiat Marcel Vela.
Sonia BERGER
Bogdan NAUM