Velişcu Boldea, omagiat pentru a noua oară


Vineri, 26 februarie, Palatul Cultural din Reşiţa a găzduit cea de a IX-a ediție a Festivalului Folcloric „Velișcu Boldea”, acţiunea debutând cu Simpozionul „Banatul Montan, Velişcu Boldea – o viaţă de om”. La manifestare au participat personalităţi din domeniul culturii cărășene şi apropiaţi ai celui omagiat, neobositul coregraf originar din Valea Miracolelor – Prilipeţ.

Velişcu Boldea a fost director din 1968, anul înfiinţării Casei Creaţiei (denumirea de atunci a actualului Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin), până în anul 2000. În cadrul întâlnirii s-a amintit cum, venit la Reşiţa de la Casa de Cultură Raională Bozovici, unde a fost metodist, Velişcu Boldea a adus în oraşul de pe Bârzava dragostea şi dăruirea pentru lumea satului tradiţional. Bun cunoscător al tradiţiilor şi obiceiurilor, a înfiinţat mai multe Ansambluri în judeţ, pentru a promova cântecul şi jocul specific zonei folclorice respective: Ansamblul „Semenicul”, Ansamblul „Balada Cernei” din Băile Herculane, Ansamblul „Petniceana” din Petnic, Ansamblul „Ciobănaşul” din Băuţar etc. Pe lângă aceste „naşteri” culturale, a regizat o serie de spectacole folclorice tematice, transpunând în scenă vechi obiceiuri populare: Măsuratul oilor, Nunta în Valea Bistrei, Mâtcălăul, Strigatul peste sat etc., toate acestea din dorinţa de a arăta lumii că Banatul de Munte are frumuseţi şi valori nebănuite, ce merită a fi promovate şi conservate.

Reprezentanții a două dintre instituțiile implicate în organizarea festivalului – Gheorghe Ţunea, directorul CJCPCT, și Mariana Dănescu, managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” –  au înmânat Diplome de participare tuturor celor prezenţi la manifestare.

După-amiază, în aceeași locație, a avut loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblurile folclorice „Laza Nancici”, din Vârşeţ – Serbia, „Maria Lătăreţu”, al Şcolii Populare de Arte din Târgu Jiu, „Reşiţeana”, al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu”, şi Ansamblul „Semenicul”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, și de soliştii vocali Ramona Viţa, Consuela Grigoriu, Ion Drăgan, Maria Mihăilă, Andrada Betej şi Săndica Dochiu.

De menționat că celelalte ediții ale festivalului s-au desfășurat la Caransebeş, Oraviţa, Oţelu Roşu, Armeniş, Bocşa şi Reşiţa.

Ştefan ISAC