Timp de două săptămâni, Galeria de Artă ,,Corneliu Baba” din cadrul Casei de Cultură din Caransebeş găzduieşte o expoziţie de pictură ce conţine 25 de tablouri, unele executate în tabăra Internaţională de Pictură Naivă desfăşurată în luna august la Poiana Mărului, şi cinci icoane pe sticlă. Vernisajul a avut loc joi, 23 septembrie, şi a fost urmat de lansarea volumului ,,Înainte de uitare”, semnat de cunoscutul pictor naiv Mihai Vintilă. (C. Senco, L. Dinu)
Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş găzduieşte, timp de două săptămâni, o expoziţie de pictură naivă organizată de artistul Mihai Vintilă, prin Fundaţia Arplana din Reşiţa. Sunt expuse 29 de lucrări – 24 de tablouri, respectiv 12 lucrări de artă naivă şi 12 ale unor pictori profesionişti din România şi Serbia, prezenţi la Tabăra de pictură naivă care s-a încheiat luna trecută în staţiunea Poiana Mărului, realizate în diferite modalităţi de expresie, precum şi cinci icoane pe sticlă. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 23 septembrie, la eveniment participând criticul de artă Alexandru Stepan, publicistul Titus Crişciu, directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, directorul Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Caraş-Severin, Ion Bobeică, consilieri locali. Cu acest prilej, Titus Crişciu a precizat că Mihai Vintilă este o mare personalitate în viaţă, pentru că lucrările sale, pe orice piaţă, ar avea un succes deosebit. „Noi astăzi îl sărbătorim pe Mihai Vintilă în dublă ipostază: cea de pictor, dar şi în cea de scriitor, pentru că participăm şi la lansarea celei de-a şaptea cărţi semnate de artist”, a mai precizat Crişciu. Volumul „Înainte de uitare” cuprinde crochiuri, desene, răstălmăciri în cuvinte, amintiri, foarte multe fotografii, precum şi lista celor 47 de tablouri pe care Fundaţia Artiştilor Plastici Naivi Vintilă-Arplana le-a donat galeriei de Artă „Corneliu Baba” din Caransebeş.
În prefaţa volumului, scriitorul Mircea Cavadia spune că, de la o vreme, artistul îşi rescrie tablourile în cărţi. „La fel de colorate şi spumoase, debordând cromatic în cuvinte de dragoste de oameni, de viaţă, de tot ce a trăit şi l-a impresionat. Această existenţă este împletită laborios cu cea de exeget şi gestionar al fenomenului plastic naiv la noi”, mai spune Cavadia.
Mihai Vintilă s-a născut la Caransebeş, în data de 10 martie 1932, a participat la 280 de expoziţii în România şi în străinătate, este laureat al mai multor saloane, expoziţii, festivaluri de artă naivă, posesor al mai multor premii şi distincţii. A început să picteze în 1979, la 47 de ani, iar după alţi 18 ani şi-a încercat şi talentul scriitoricesc. „Fără pretenţii literare, de înaltă clasă artistică, eu sunt un modest veterinar, iar ca pictor naiv nu am folosit nicio reţetă savantă în tot ceea ce am realizat, nici în amestecul culorilor şi nici aplicarea riguroasă a legii perspectivelor”, susţine Mihai Vintilă.
Carmen SENCO
Liviu DINU