Aşa s-a intitulat emisiunea transmisă în direct, timp de trei ore, de către Radio Antena Satelor Bucureşti, prin „Caravana de Informare privind Fondurile Europene pentru Dezvoltarea Agriculturii şi a Satului Românesc”, şi „Caravana PNDR vine în satul tău”, din comuna bănăţeană (gugulană) Slatina Timiş, în data de 23 mai. Pentru început, primarul comunei, Gheorghe Roma, a făcut o prezentare a localităţii, a principalelor obiective realizate, dar şi a celor pe care le are în plan pentru viitor.
Realizatorii şi reporterii Antenei Satului prezenţi la Slatina Timiş, Clara Iancu şi Dan Voicu, au luat o serie de interviuri, unul dintre acestea fiind realizat la Şcoala generală cu clasele I-VIII, unde directorul instituţiei, înv. Melania Stepanescu, a vorbit despre activitatea celor 25 de profesori, toţi calificaţi, în educarea celor peste 300 de elevi, cifră din care rezultă că, din populaţia de 3.000 de locuitori, 10 la sută sunt copii, încheind cu o concluzie după care se ghidează activitatea cadrelor didactice de aici: „Unde este carte este şi parte”. Preotul Virgil Fechete, de la Comunitatea Romano-Catolică, ne-a vorbit despre biserica de aici, care este o bijuterie şi dăinuie din 1740, fiind construită de către ducele Francisc şi fratele său, Carol, în urma luptelor date de Armatele austriece cu turcii, pe Câmpul „Fomii”. Trăiesc în bună pace şi cu celelalte confesiuni, ne-a mai mărturisit preotul. Lica Roiescu, preşedinta „Clubului Femeilor”, care s-a înfiinţat în anul 1993, în urma unei vizite în Belgia şi la iniţiativa prietenilor de aici, ne-a povestit că această organizaţie are un rol mai mult social.
Prof. Petru Ghera, preşedintele „Asociaţiei Bărbaţilor Creştini”, a spus că şi aceasta funcţionează tot după modelul belgian, fiind o organizaţie non-profit, în cadrul căreia se organizează activităţi pentru bărbaţi, adăugând că există o bună colaborare între toate organizaţiile de pe raza comunei, femei, tineret şi biserici. Profesorului Petru Ghera i se spune „Belgianul”, deoarece în anul 1990, fiind preşedintele FSN-ului, a primit o scrisoare din oraşul Geel – Belgia, în care li se propunea slătinenilor să se înfrăţească cu ei, iniţiativă care a fost imediat acceptată. Atunci, timp de 3 luni, belgienii au venit cu ajutoare şi diferite materiale în Slatina Timiş. Şi acum, în fiecare lună, ei vin la Slatina Timiş, iar ca urmare a înfrăţirii dintre cele două localităţi, multe fete din Slatina s-au căsătorit cu băieţi din Geel.
Mai merită subliniat şi că în satul vecin, Sadova Veche, a existat o mare comunitate de germani, care după Revoluţie au plecat în Germania; unii şi-au păstrat casele, alţii le-au vândut, însă în urma lor a rămas o unitate de Pompieri Voluntari, condusă de Anton Gruber, fiul fostului conducător cu acelaşi nume, un om deschis, un om în adevăratul sens al cuvântului. În anul 1990, Pompierii au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţare.
Mai departe, cei doi reporteri au mers la Asociaţia de Ajutor Mutual, înfiinţată în urmă cu 10 ani, al cărei preşedinte este asistentul medical Gelu Suru. Aici se desfăşoară foarte multe activităţi, existând relaţii de colaborare cu statele din Uniunea Europeană, care vin în ajutorul comunităţii. La început, Asociaţia şi-a desfăşurat activitatea numai în centrul de comună Slatina Timiş, astăzi ea activând în mai multe sate, pe linie de medicină generală de familie şi medicină dentară. În cadrul Asociaţiei sunt 3.000 de asiguraţi.
Seria interviurilor a continuat cu Vasile Ivanici – pomicultor, Ion Grigorovici – apicultor, Remus Unici – preşedintele Fondului de Vânătoare, şi Lica Roma – care îşi desfăşoară activitatea în silvicultură şi prelucrarea lemnului. Fiind al doilea judeţ din ţară în ceea ce priveşte suprafaţa împădurită, în comună există firme care prelucrează lemnul. Toţi cei intervievaţi au ridicat probleme de interes naţional şi, în general, greutăţile cu care se confruntă. Discuţiile au continuat în sala de şedinţe a Primăriei, unde au fost prezenţi Ion Vela, directorul APIA Caransebeş, Raluca Crâsta, preşedintele Grupului de acţiune „Clisura Dunării”, Victor Terfeleagă, preşedinte al Asociaţiei „Poarta Almăjului”, ing. Paul Cornel Dumitru, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din comuna Slatina Timiş, Nicolae Verindeanu, director al APDRP, şi Petru Buzzi, directorul Camerei de Comerţ Caraş-Severin. Printre altele, primarul Gheorghe Roma a subliniat că înfrăţirea cu belgienii a adus numai beneficii comunei. „Suntem bucuroşi, a mai spus edilul, că pe raza comunei avem un investitor belgian, Mauritse Aerts, care înfiinţează o fabrică unde se vor produce piese auto, lucru benefic, deoarece creează locuri de muncă, iar cei plecaţi din localitate în străinătate se pot întoarce şi, de ce nu, în felul acesta am putea pune obstacole în calea celor care doresc să mai plece”. Toţi cei prezenţi la sediul Primăriei s-au întâlnit şi la Căminul Cultural din Slatina Timiş cu 70 de fermieri din zonă, răspunzînd întrebărilor acestora.
În partea a doua a transmisiunii, timp de o oră, tinerii artişti din Ansamblul „Slătinioara” au făcut dedicaţii muzicale tuturor celor dragi. Aici au participat şi tinerele interprete de muzică populară din Slatina Timiş, Ramona Roiescu, Maria Borţun Popescu, precum şi subsemnatul, făcând dedicaţii şi interpretând melodii din repertoriul fiecăruia.
La final, primarul Gheorghe Roma a spus că în perioada 2003-2012 s-au accesat trei proiecte importante pentru comuna Slatina Timiş, unul pe Măsura 332 – alimentarea cu apă şi drumuri comunale în Sadova Veche şi Sadova Nouă, un drum agricol pentru scoaterea traficului de pe D.N.6, drum ce face legătura între toate cele patru localităţi ale comunei, precum şi înfiinţarea Centrului de Informare Turistică şi Marketingul serviciilor turistice. Edilul comunei a reluat şi ideea lansată de Petru Buzzi, privind drumul între Slatina şi Reşiţa, care va fi gata până în toamna acestui an.
La realizarea acestei transmisii directe, pe lângă cei doi prezentatori, şi-a adus contribuţia şi Anca Mocanu, promotorul Caravanei, Răzvan Andrei, Bogdan Matei, Iancu Florea şi Ovidiu Florea, care oferă posibilitatea ca fotografiile realizate în comuna Slatina Timiş să poată fi văzute pe site-ul Radio Antena Satelor.
Ştefan ISAC