În cea de a treia zi de Rusalii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, o delegaţie de preoţi şi diaconi din Episcopiile Caransebeşului şi Severinului şi Strehaiei, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, au întreprins o vizită misionară la românii din Valea Timocului, Serbia.
Începând cu ora 11, în faţa troiţei dintre localităţile Gianova şi Dublijana, s-a oficiat o slujbă de mulţumire de către cei trei ierarhi, în prezenţa unui număr însemnat de români din satele învecinate. Răspunsurile la sfânta slujbă au fost date de către corul parohiei Foeni din arhiepiscopia Timişoarei, venit în Timoc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului.
La finalul sfintei slujbe s-au rostit cuvântări de către cei trei ierarhi. În alocuţiunea sa, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a reamintit că prezenţa delegaţiilor din România este o dovadă că românii de la sud de Dunăre nu sunt singuri şi că Păstorul cel Bun şi Arhiereul cel veşnic, Iisus Hristos, îi cercetează prin Ierarhi, preoţi şi prin efortul susţinut al părintelui Patriarh Daniel de a redeschide poarta propovăduirii în limba română şi la sud de Dunăre. Preasfinţia Sa a amintit că, dacă până acum, au fost vizitaţi de preoţi din ţară, în viitor, cu aprobarea Sfântului Sinod vor veni şi misionari din Eparhiile din ţară, care la vor fi alături, slujind altarelor în limba română.
În încheierea slujbei de mulţumire şi a cuvântărilor, toţi cei prezenţi au primit daruri, constând în reviste bisericeşti, compact-discuri cu muzică bisericească şi populară în limba română, icoane şi alte daruri de suflet pentru fraţii români. Nu înainte de despărţire, ierarhii prezenţi au transmis, prin reprezentanţii Corpului diplomatic al Ambasadei României la Belgrad, dorinţa Patriarhiei Române de a obţine dreptul să propovăduiască românilor din Timoc cuvântul lui Dumnezeu în limba pe care aceştia o vorbesc.
La ceas de seară, delegaţia românească a poposit la biserica din Malainiţa.
Românii din Valea Timocului au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române şi misiunea actuală a Patriarhiei, este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei.
Din delegaţia Episcopiei Caransebeşului, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a făcut parte părintele Nicolae Pereş, protopop de Băile Herculane, preoţi din protopopiatul Băile Herculane, de la Centrul eparhial al Episcopiei Caransebeş precum şi Ion Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.
Carmen SENCO
Sonia BERGER