De la Teba, la Arachova
Teba, oraşul-stat puternic înfrânt în acelaşi timp cu Atena de către Filip de Macedonia, în bătălia de la Cherone, în secolul al IV-lea î.Hr., nu a păstrat nimic din gloria şi bogăţia sa trecută. S-au menţinut doar câteva rămăşiţe ale unui palat micenian, pe strada Pindar, şi ruinele unui castel medieval, în apropierea muzeului. Vestigiile cetăţii preistorice şi ale Palatului lui Cadmos, fondatorul Tebei, zac pe o colină în afara oraşului. Aici au fost descoperite tăbliţele ,,Linear B” şi peceţi din secolul al XIV-lea î.Hr.
Livadia e un oraş comercial modern şi punct de popas pentru vizitatorii aflaţi în drum spre Delfi ce nu trebuie să uite să guste aici specialitatea locală ,,souvlaki”. La picioarele colinei împodobite de un castel medieval, puţin mai departe de centru, se află un pavilion turistic şi restaurante în aer liber, la umbra platanilor imenşi. În faţa pavilionului se găseşte Grota oracolului Trophonios, celebră în antichitate. Oraşul Livadia este astăzi renumit pentru artizanatul său.
Printre alte oraşe şi locuri de interes istoric ale Greciei centrale poate fi menţionat şi Cheronia, patria lui Ploutarh şi locul bătăliei în care Filip de Macedonia i-a învins pe Atenieni, în 338 î.Hr. Un imens leu de piatră marchează locul unde s-a desfăşurat această bătălie, în timp ce antichităţile descoperite în regiune au fost adunate într-un mic muzeu. Pot fi de asemenea vizitate ruinele unui teatru antic, la picioarele vechii acropole a oraşului. Nu departe de aici se află ruinele oraşului micenian fortificat Orchomenos, cu mormântul său cu cupolă numit ,,Tezaurul lui Minyas”, fondatorul legendar al oraşului.
La jumătatea drumului de Livadia spre Delfi, cotind la stânga, se poate ajunge la mânăstirea din secolul al XI-lea a Cuviosului Luca ,,Ossios Loucas”, unul dintre cele mai frumoase monumente bizantine din Grecia. Biserica aceasta este decorată cu minunate mozaicuri. De pe terasa mânăstirii, unde te poţi răcori înainte de a-ţi continua drumul spre Delfi, te vei bucura de o privelişte superbă asupra văii ce se întinde la picioarele tale.
La vreo 16 km înainte de a ajunge la Delfi, drumul de la Livadia începe să se caţăre de-a lungul pantelor Muntelui Parnasos, descoperind un peisaj dur, dar nemaipomenit de frumos. Am ajuns desigur la Arachova, un sat pitoresc construit pe un pisc stâncos, pe coasta muntelui. Drumul principal este străjuit de magazine cu o largă varietate de produse artizanale locale, printre care binecunoscutele carpete ,,flocati”.
Paştele este sărbătorit la Arachova într-un mod particular şi pitoresc, cu o adunare în aer liber, dansuri populare şi ,,Cursa bătrânilor” ce are loc pe un platou înalt al Muntelui Parnasos. Centrul de schi de la Fterolakas, pe pantele Muntelui Parnasos (1.650-2.000 metri înălţime), este accesibil de la Arachova, pe un drum bun, lung de 23 km. (Va urma)
Pagină realizată de Ştefan ISAC