Voiaj în istorie şi cultură


Epirul

Epirul, cuvânt care în limba greacă înseamnă ,,continent”, este o regiune muntoasă magnifică în nord-vestul Greciei. Pe o suprafaţă de 9.203 kmp, ea are o populaţie de 450.000 de locuitori. Capitala acesteia este oraşul Ioannina. Protejat la est de Lanţul muntos al Pindului şi Piscurile Panetolice, Epirul este o regiune cu vaste culturi de portocali, întinse în jurul Golfului Amvrakia.

Cele mai importante oraşe sunt Ioannina, Arta, Parga şi Egoumenitsa. Ruinele bine conservate ale zidurilor cu apareiaj poligonal ale unui teatru şi unui odeon la Kassope, în Epirul central, rememorează istoria acestui ţinut unde cele dintâi triburi greceşti au venit să se instaleze în Epoca Bronzului. Printre alte ruine interesante sunt semnalate şi cele de la Nikopolis, nu departe de Preveza, oraş fondat de către Octavian pentru a comemora victoria sa asupra lui Antoniu şi a Cleopatrei la Actium, în anul 31 î.Hr. Nu trebuie să uităm Teatrul de la Dodone, unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din Grecia.

Cursul liniştit al vieţii în orăşelele pitoreşti, şarmul văilor idilice şi frumoasele plaje ale Mării Ionice au făcut ca în Epir să fie atras un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, mai ales că Egoumenitsa a devenit unul dintre principalele porturi de intrare în Grecia pentru călătorii veniţi din Italia.

De la Egumenitsa, un drum excelent urcă (101 km) până la Ioanina. În afară de numeroasele locuri arheologice şi istorice ale regiunii, nu trebuie să uităm să vizităm, la 3 km de Ioannina, peşterile de la Perama, cu fascinantul lor decor de stalactite şi stalagmite.

Ioannina, sau Iannena este un important centru comercial şi cultural situat pe malul Lacului Pamvotis, la 459 km de Atena (via Rion-Antirrion) şi la aproape 100 de km de Egumenitsa. Fondat în secolul al VI-lea de către împăratul Iustinian, oraşul s-a dezvoltat lent. În secolul al XIII-lea era un centru comercial înfloritor. Sub ocupaţia turcească, în secolul al VIII-lea, paşa Ali Tebelen avea aici fortăreaţa şi reşedinţa sa. Ioannina a păstrat până în zilele noastre un caracter medieval deosebit de marcant, cu străzile sale înguste mărginite de case vechi şi dughene. Acest oraş istoric, fidel tradiţiilor sale, nu lasă indiferent vizitatorul care este încântat de frumuseţea lacului împânzit cu insuliţe, pe care se ridică şase mânăstiri bizantine.

Punctul cel mai important de la Ioannina este Lacul. Pe micile insuliţe există cele şase mici mânăstiri cea mai remarcabilă fiind cea a Sf. Nicolae Diliou, unde pot fi admirate frescele ,,Iuda care restituie cei treizeci de arginţi” şi ,,Judecata de Apoi”. (Va urma)