Salonic
Salonicul este capitala Greciei de Nord şi al doilea oraş al ţării, după Atena. Salonicul a cunoscut, în ultimii ani, o creştere economică şi industrială uimitoare. El este, de asemenea, şi un important centru cultural, care se mândreşte cu una dintre cele mai mari universităţi din Balcani, cu o Academie, un Institut Ecumenic, două Conservatoare naţionale de muzică şi mai multe societăţi culturale. Salonicul a fost fondat în 315 î.Hr., de către Casandru, regele Macedoniei, care a dat oraşului numele soţiei sale, Thessaloniki, aceasta fiind sora lui Alexandru cel Mare. Oraş favorit al regilor Macedoniei, Salonicul a continuat să se bucure de o deosebită popularitate după ce a devenit provincie romană în anul 148 î.Hr. Mult mai târziu, în Epoca bizantină, el a fost al doilea oraş al imperiului, după Constantinopol. Cronicile bizantine îl numesc ,,cel mai splendid şi cel mai mândru dintre oraşe”, ,,oraşul domnitor” şi ,,oraşul foarte populat”, deoarece Salonicul nu era numai centrul cultural şi politic al Imperiului Bizantin. De-a lungul secolelor, el a fost, de asemenea, o citadelă de neînvins, respingând cu succes, val după val, atacurile diferitelor hoarde barbare.
Monumentele medievale ce pot fi văzute în zilele noastre la Salonic atestă splendoarea sa trecută şi prosperitatea de care se bucura cândva. Pot fi vizitate: Muzeul Arheologic, care găzduieşte numeroase antichităţi din perioada clasică şi romană, printre care celebrul ,,Vas de Derveni”, Biserica Sfântul Dumitru (patronul oraşului), cea cu cinci naosuri, ridicată pe mormântul sfântului în secolul al V-lea d.Hr. Acest important monument al ortodoxiei este decorat cu mozaicuri remarcabile, datate din secolele VI-IX d.Hr. De asemenea, mai poate fi vizitată Rotonda, monument circular construit în 306 d.Hr. şi transformat în biserică creştină sub domnia lui Theodose cel Mare. Mozaicurile care decorează nişele şi cupola impunătoare sunt dintr-o epocă mai târzie. Printre alte biserici interesante din Salonic trebuie să amintim şi pe Achiropiitos (,,care nu a fost făcută de mâna omenească”), exemplu de biserică veche greacă (secolul al V-lea), biserica Panaghia Chalkeon, din secolul al XI-lea, Biserica Sfânta Sofia, bazilică primitivă cu cupolă (secolul al VI-lea), decorată cu mozaicuri minunate, Biserica Sfinţii Apostoli (secolul al XIII-lea), cu un ciudat decor de cărămidă, Mânăstirea lui Vlatadon şi mica sa capelă în formă de cruce (secolul al XIV-lea). De asemenea, în oraş pot fi vizitate zidurile medievale, Arcul de Triumf (pe strada Egnatia), construit în 303 d.Hr., şi Turnul Alb veneţian, simbolul Salonicului, construit în secolul al XV-lea.
În împrejurimile Salonicului se găsesc, de asemenea, câteva centre de vacanţă cum sunt Aghia Triada (25 km), un mic orăşel la mare, umbrit de pomi, Nea Michaniona, o frumoasă staţiune balneară renumită pentru plaja sa şi peştele proaspăt, Panorama, Asvestochori şi Chortiati, staţiuni de munte. (Va urma)