În ședința de la sfârşitul lunii trecute, aleșii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea unei Hotărâri de Consiliu Local din 2002, în sensul de a se acorda unele facilități personalului care activează în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş.
La întrebările consilierilor, Erick Schragner, şeful acestui serviciu, a explicat că în această structură activează 17 persoane, trei remunerate, printre care şi el, şi 14 voluntari, respectiv şase la echipa de căutare, deblocare, salvare şi evacuare, cinci la cea de stingere a incendiilor şi incendiilor de vegetaţie, şi trei la echipa de prevenire. Totul este perfect legal, a mai spus acesta în şedinţă, şi în concordanţă cu HG 1579/2005 şi OMAI 75/2019, ambele acte normative privind statutul sau încadrarea personalului voluntar din Serviciile pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform hotărârii adoptate în şedinţa din 28 septembrie, personalul voluntar al serviciului caransebeşean va primi compensaţii băneşti pentru timpul efectiv de intervenţie, astfel: la grupa de stingere incendii şi incendii de vegetaţie – 40 de lei/oră; la echipa de căutare, deblocare, salvare şi evacuare, între orele 22.00 şi 08.00 şi în zilele de sărbători legale – 25 de lei/oră, iar între orele 08.00 şi 22.00 – 20 de lei/oră; pentru pregătire şi antrenamente, voluntarii vor fi recompensaţi cu câte 50 de lei/zi.
Erick Schragner a mai adăugat că, doar anul acesta, SVSU Caransebeş a intervenit la şapte incendii de vegetaţie, iar, estimativ, cheltuielile cu plata voluntarilor se vor ridica la 3.000 de lei pe an.
Bogdan NAUM