Vorba dulce… euro aduce


O femeie de 60 de ani din Caransebeş a fost, zilele trecute, victima unei escrocherii puse la cale printr-un simplu apel telefonic. Mai exact, femeia a fost sunată pe mobil, iar cel care o apelase s-a prezentat ca fiind operator al unei reţele de telefonie, care o anunţa că aparatul ei tocmai a fost fraudat. Speriată, femeia a căzut victimă sigură, mai ales că vocea „operatorului” o anunţa că poate să oprească hoţia. Pentru a câştiga încrederea femeii, bărbatul i-a cerut acesteia o serie de date personale, pentru ,,a se convinge că stă de vorbă cu proprietarul aparatului telefonic”, după care i-a dictat pe ce taste să apese, explicându-i că manevra ar urma să ducă la oprirea fraudei. Femeia i-a urmat cu stricteţe indicaţiile, ba, mai mult, i-a spus că şi soţul ei are abonament la aceeaşi reţea şi a acceptat să parcurgă aceleaşi operaţiuni, ca măsură preventivă, şi pe celălalt telefon. După câteva minute de la încheierea convorbirilor, pe cele două aparate au apărut mesaje scrise prin care titularii abonamentelor erau anunţaţi că tocmai accesaseră codurile de reîncărcare ale unor cartele telefonice, iar suma totală se ridica la 40 de euro. Degeaba a încercat femeia să-l apeleze pe cel cu care tocmai stătuse de vorbă. Telefonul acestuia era închis.

Doamna în cauză vrea acum să ceară ajutorul poliţiştilor, care au posibilitatea să îi identifice pe escroci, chiar dacă apelul dat de aceştia era făcut de pe un aparat cu cartelă, şi nu cu abonament. Partea mai proastă este însă că şansele de a-şi recupera banii sunt minime.

Din păcate, cazul nu este singular, iar în presă au apărut numeroase apeluri, adresate în special persoanelor vârstnice, privind înşelăciunile făcute la telefon. Din păcate, chiar dacă persoanele vizate au aflat despre diferitele modalităţi de fraudă, ele consideră că lor nu li se poate întâmpla aşa ceva…

Carmen SENCO