Zbor deasupra unui cuib de… gugulani


Deschiderea oficială a primei etape a Raliului Aerian organizat de Aeroclubul României şi Asociaţia „Air du Temps” din Franţa a avut loc joi, 6 iunie, pe Aeroportul din Caransebeş, în prezenţa primarului municipiului, Marcel Vela, a reprezentanţilor Aeroclubului, a oaspeţilor francezi, a invitaţilor, printre care s-au numărat secretarul de Stat Cătălin Chiper, generalul de brigadă Doru Grădinaru, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, subprefectul Anton Paulescu, viceprimarul Cornel Galescu, comandantul Poliţiei Municipale, cms.-şef Nicolae Borteş, dar şi a numeroşi iubitori ai aviaţiei şi a pasionaţilor de zbor. La eveniment a participat şi Dominique Mereuze, preşedintele Federaţiei Franceze de Planoare şi Avioane Ultrauşoare şi al Asociaţiei Europene de specialitate.

După ce a vorbit despre importanţa vizitei delegaţiei guvernamentale la Caransebeş, primarul Marcel Vela s-a arătat convins că, dincolo de dragostea faţă de aviaţie, de devotamentul şi investiţiile în tehnica aviatică, după acest Raliu Aerian, oaspeţii şi prietenii din Europa vor deveni ambasadorii Banatului Montan şi ai României, care vor prezenta şi vor explica oportunităţile acestei zone deosebite. „Eu, ca primar al municipiului, aş fi foarte bucuros ca dl Dominique Mereuze, împreună cu ceilalţi prieteni, să revină cu plăcere şi cât mai curând la Caransebeş, singuri sau împreună cu familiile, cu oameni de afaceri, pentru a ne cunoaşte mai bine, pentru a investi în România, pentru a fi parteneri în proiecte de dezvoltare şi culturale. De aceea, îmi exprim convingerea că această scurtă escală la Caransebeş este doar un prim pas într-o prietenie şi o colaborare care vor fi de lungă durată. Chinezii au un proverb: şi cel mai lung drum începe cu primul pas. Şi au făcut un zid care poate fi văzut de pe Lună. Îmi doresc în Caransebeş edificii culturale şi investiţii ale partenerilor din Europa, care să se vadă cel puţin de la altitudinea la care zboară un aparat ultrauşor”, a mai spus Marcel Vela.

În discursul său, Cătălin Chiper, ministru secretar de Stat, s-a referit la discuţiile purtate cu edilul-şef al municipiului, în vederea înfiinţării, în zonă, a Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, la disponibilitatea arătată de acesta şi de administraţia locală, în acest sens. „Vă spun însă sincer că, atunci când am primit invitaţia de a veni să vedem aeroportul şi facilităţile de aici, nu ştiam ce vom găsi, dar acum sunt plăcut surprins, pentru că am găsit o dragoste, o aplecare deosebită pentru aviaţie, toţi oamenii cu care ne-am întâlnit sunt foarte apropiaţi de acest termen, de dorinţa de a ajuta oamenii, iar noi, Ministerul Afacerilor Interne, zona pe care o coordonez eu, respectiv Situaţiile de Urgenţă, şi care se ocupă de protejarea şi salvarea de vieţi omeneşti, spun eu că proiectul pe care încercăm să-l dezvoltăm, chiar dacă încă nu s-a luat o decizie în legătură cu locaţia unde va fi înfiinţată această Unitate specială, dacă hotărârea finală va fi ca ea să fie aici, la Caransebeş, sunt convins că, cu sprijinul dlui primar şi al celorlalte autorităţi locale, se va face o unitate-model, va fi un post strategic deosebit de important pentru această zonă a ţării”.

În ceea ce priveşte Raliul Aerian, Cătălin Chiper s-a arătat convins că reprezentanţii administraţiei locale le vor arăta oaspeţilor francezi măcar o parte din ceea ce înseamnă ospitalitatea românească, şi în special cea bănăţeană, urând tuturor participanţilor la eveniment „Cer senin!”.

„Este o plăcere pentru mine să văd atâtea aparate de zbor adunate într-un singur loc şi cred că acest raliu reprezintă o acţiune de popularizare deosebită a acestui vis al omului, acela de a zbura”, a spus şi generalul de brigadă Doru Grădinaru.

Preşedintele Federaţiei Franceze de Planoare şi Avioane Ultrauşoare, Dominique Mereuze, a vorbit despre prietenia franco-română, în cadrul căreia se înscrie şi acest Raid Aerian, accentuând pe faptul că aprecierea de care se bucură România se datorează şi faptului că suntem printre ultimele ţări francofone. „Prezenţa mea aici se datorează dorinţei de colaborare cu dv. în domeniul acestor aparate, cu motor de capacitate mică. Sper că vom avea şi schimburi viitoare, sper ca Aeroclubul României va putea să adere, la fel ca şi cele din alte ţări, la Aeroclubul European, şi sper să avem o legislaţie în domeniul acestor aparate, cât mai puţin constrângătoare”, a mai spus Dominique Mereuze.

Preşedintele Federaţiei Franceze de specialitate a dăruit celor doi reprezentanţi ai Guvernului câte un tricou şi o şapcă cu însemnele „Air du Temps”, la care s-au adăugat aceleaşi cadouri şi din partea Aeroclubului din Caransebeş, care, în plus, a trimis un tricou şi o şapcă ministrului de Interne, Radu Stroe.

Cei prezenţi au putut să viziteze apoi cele 30 de aeronave motorizate ultrauşoare aflate pe pistă. Copiii s-au putut fotografia în, sau lângă avioane, giroelicoptere sau motodeltaplane, apoi, cei care s-au dovedit mai curajoşi, au efectuat zboruri, alături de piloţi români şi francezi, care i-au purtat, mai lin sau mai legănat, din cauza vântului, pe deasupra Caransebeşului şi a împrejurimilor municipiului.

Pagină realizată de Adrian CRÂNGANU

Sonia BERGER