Zece măsuri pentru „pacea” de la lacul din Poiana Mărului



Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, a postat recent pe pagina sa de Facebook un text referitor la situaţia în care se găseşte lacul din staţiunea Poiana Mărului, respectiv existenţa unei bariere montate de SC Hidroelectrica şi setul de reguli impuse turiştilor de aceeaşi societate.
„Astăzi, deși a fost duminică, împreună cu primarul comunei Zăvoi şi cu directorul Hidroelectrica Caraş-Severin am încercat, în cadrul unei ședințe de lucru desfășurată în teren, să găsim rezolvare situației nou-create în zona de protecție a lacului de la Poiana Mărului.
Prevederea legală în baza căreia s-a pus bariera pe drumul care duce în zona inundabilă a lacului există de mult timp.
Manifestarea gălăgioasă și la ore târzii din noapte, munții de gunoaie rămași după turiști, zecile de vetre de foc făcute direct pe iarbă sau situațiile în care turiști rămași între ape datorită creșterii nivelului lacului peste noapte, urmate de apelarea serviciului de urgență de la 112, au dus la aceste măsuri. Totuși, turiștii civilizați trebuie şi în aceste condiții restrictive să se poată bucura în linişte de frumusețea acestei zone.
Așadar, am convenit împreună cu dl Dorel Cârdei şi cu dl Rădoi, reprezentant Hidroelectrica, următoarele:
1. Accesul turiștilor pe marginea lacului, sosiți pe jos sau cu bicicletele, nu este restricționat.
2 .Pescuitul se poate desfășura cu respectarea legislației în vigoare.
3. Scăldatul se face pe riscul fiecăruia.
4. Bărcile cu vâsle sau cele cu motor electric pot fi utilizate pe luciul de apă.
5. Mașinile pot staționa de la barieră spre localitate, pe marginea drumului, fără a afecta stratul vegetal. Tot acolo pot fi parcate cele care eventual aduc ambarcaţiunile menţionate mai sus şi care, după ce lasă la apă barca, trebuie parcate în locul indicat.
6. Orice manifestare gălăgioasă după ora 22 va fi sancționată în aşa fel încât de liniștea zonei să se poată bucura toţi cei cazați în stațiune.
7. Se poate rămâne peste noapte la malul lacului, dacă cel în cauză foloseşte salteaua termoizolantă și sac de dormit sub cerul liber.
8. Focul se poate face doar în dispozitive metalice care nu afectează stratul vegetal.
9. Primăria va menține pe poziţie un recipient pentru deșeuri, pe care îl va goli periodic.
Aceste reguli vor fi aplicate în zonele de protecție proprietate a Hidroelectrica şi aferente celorlalte lacuri artificiale din județ gestionate de această companie.
Corturile sau rulotele vor putea fi găzduite doar pe terenurile private din vecinătate, în condiţiile în care proprietarii vor face demersuri pentru a autoriza, în condiţiile legii, acest fel de activități.
10. Proprietarii de terenuri aflate dincolo de barieră şi la care nu există altă cale practicabilă de acces vor putea ajunge cu maşina la proprietățile lor ocolind bariera. Ei nu vor face obiectul unei eventuale reclamații venite din partea proprietarului zonei de extindere a lacului”.
Bogdan NAUM