Zi aniversară la Caransebeş


Conform Hotărârii de Guvern Nr. 467 din 12 mai 2010, la Cercul Militar din Caransebeş s-au aniversat recent 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii ofiţerilor în rezervă şi în retragere proveniţi din activitate – Ziua Rezervistului Militar (U.N.C.M.R.R.).

Filiala din Caransebeş, ce poartă denumirea bravului erou „G-ral Ioan Dragalina”, a aniversat această zi în prezenţa reprezentanţilor garnizoanei – lt.-col. ing. Viorel Petrariu şi mr. Dan Păun – şi cel al Primăriei, col. (r) Nicolae Nicolicea.

În deschiderea adunării festive, col. (r) sing. Modest Ududec, preşedintele filialei, a precizat importanţa acestui eveniment şi a dat cuvântul col. (rtr.) Iosif Andronescu, care a prezentat un scurt material privind aniversarea şi istoricul acestei zile. Din cuprinsul materialului, a reieşit realitatea că atât actualele cadre în rezervă şi în retragere, cât şi veteranii de război au fost prezenţi – trup şi suflet – la marile realizări şi victorii, atât pe front, cât şi în munca de propăşire economică a patriei.

Am fost trimişi, fără nicio discuţie – atunci când am terminat şcolile militare sau alte studii –, acolo unde Ţara şi Armata aveau nevoie de noi şi de pregătirea noastră, îndeplinind funcţiile ce ni s-au oferit, indiferent cât au fost ele de grele sau de periculoase. Am fost la dispoziţia Statului (Armatei) 24 de ore din 24, prin faptul că la orice oră din zi sau noapte, când se dădea alarma de exerciţiu, de luptă sau de altă natură, trebuia să ne prezentăm la cazarmă şi să intrăm în executarea ordinelor primite cu subunităţile subordonate, armamentul şi tehnica din dotare”.

Aşa s-a întâmplat în 1968, ca şi în 1989, când cadrele actuale în rezervă şi în retragere din Caransebeş şi-au făcut datoria în toate situaţiile ce s-au ivit atunci, în condiţii de stres şi confuzie generală.

În afară de activităţile militare, actualii rezervişti au îndeplinit şi sarcini economice pe şantierele economiei naţionale, în subteran, la inundaţii, la incendii de pădure, campanii agricole etc., fără ca în urma acestora să avem vreun avantaj material sau de altă natură decât mulţumirea că ne-am făcut datoria la chemarea Ţării.

După prezentarea materialului, au rostit alocuţiuni comandantul garnizoanei şi reprezentantul primăriei, după care au fost înmânate cadrelor în rezervă şi în retragere Diplome de Onoare, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Asociaţie Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (A.N.C.M.R.R.).

În încheierea zilei aniversare, cei prezenţi au servit din produsele puse pe masă de filială, au depănat amintiri din viaţa lor de militari activi, s-au spus glume şi alte multe păţanii din cele petrecute într-o viaţă de om. Pe toate feţele celor prezenţi s-a putut citi bucuria revederii şi mulţumirea unora, care au împlinit peste 80 de ani, că mai pot participa la asemenea întruniri.

Cuvântul de încheiere a fost salutul creştinesc „Hristos s-a înălţat!”, la care s-a adăugat şi „Trăiască Armata României şi rezerviştii ei!”.

Col. (rtr.) Iosif ANDRONESCU